Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube “Genişletilmiş Eğitim Yöneticileri Toplantısı” düzenledi. 200’den fazla Müdür ve Müdür Yardımcısının katıldığı toplantı Samandıra Serdivan Tesislerinde yapıldı.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun katıldığı toplantıda yöneticilere Anket uygulaması yapıldı. Katılımcılara: genel, sendikal refleksler ve açık uçlu olmak üzere üç çeşit soru türü yöneltildi. Açık uçlu sorulardan “Sendikanızın özellikle gündeme getirmesini istediğiniz konu var mı, eğer varsa yazar mısınız?” sorusuna verilen cevap niteliğindeki talepler sorunları bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

İşte talepler:
· İstanbul’a bir daha Gençlik Lisesi yapılmasın. Gençlik Lisesine para toplayacağız diye düştüğümüz durumlara bir daha düşmek istemiyoruz.

· Devlet, ihtiyaç sahibi vatandaşların tespiti ve ihtiyaçların dağıtımında okulları devreden çıkarmalıdır. Veli ile karşı karşıya geliyoruz. Yapılan yardımlar sanki okul tarafından yapılıyormuş gibi algılanıyor ve dağıtımların adil olmadığını düşünen veli ve öğrenci okul idarelerine tavır alıyorlar. Eğitimciler zan altında kalıyorlar. Sendika bu sorunu çözebilir mi?

· Okullara, ille de Spor Kulübü kuracaksınız dendi. Hiçbir işimize yaramadığı halde verilen talimata uyarak spor kulüpleri kurduk. Dernek statüsünde değerlendirilen spor kulüplerini kurmak için yaptığımız masraf ve prosedür bir kenara bir de kongrenizi zamanında yapmadığınız için diye ceza geldi. Birçok okul aynı sıkıntıyı yaşıyor. Dernekler masasında görevli olanlar bile halimize gülüyorlar. Yanlış icraatların faturasını biz mi ödeyeceğiz.

· Okulların kaynak problemi çözülmedi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bütçeden en fazla pay ayrılıyor deniliyor ama okullarda bizler elimizde makbuz bu gün kimden para alabilirim diye bekliyoruz. Hizmetli yok, memur yok, masraf çok nasıl olacak bu işler? Bu konu çözülsün başka bir şey istemem.

· Okullarımız ikili öğretim yapıyor ve biz sabah 7.00’da okula gidiyoruz. Akşam 18.00’da ancak ayrılıyoruz. Günlük 11 saat çalışıyoruz. Hani çalışma süresi 8 saat ti? Haftalık 55 saat çalışıyoruz. Hâlbuki haftalık yasa gereği çalışma süresi 40 saati aşamaz. Hafta sonu angarya için okullara geldiğimiz de cabası. İkili eğitim yapan okulların idarecileri devletten haftalık 15 saat alacaklıdır. Bu konuyla ilgilenin.

· Ben Sultanbeyli’de idarecilik yapıyorum ve okulumuzda sınıf ortalaması 55’in üzerinde. Öğretmenler bize yükleniyor. Okul idarecisi olarak biz kime yükleneceğiz. Sultanbeyli’de acil yeni okullar yapılmalıdır. Sultanbeyli’de bütün okullar ikili eğitim yapıyor yine de sınıflar tıka basa dolu. Bu bir şeyler anlatmıyor mu? Sendika bu konuyu acilen gündeme getirsin.

· Pendik’te görev yapıyorum ve Aylıkla Ödüllendirmelerde bizim okuldan giden teklifler hep pas geçiliyor. Ben kasıt olduğunu düşünüyorum. Okulumun adını vermiyorum ama iki yılın ödüllendirme listesini incelerseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Pendik Milli Eğitim ile bu konuyu bir görüşebilir misiniz?

· Öğretmenler Gününde Kartal Belediyesi’nin dağıttığı kitap beni çok rahatsız etti. Kitabı mutlaka inceleyiniz. Kitap çok siyasi ve İslam aşağılanıyor. İlçe Milli Eğitim bu kitabı nasıl dağıttırmış sorulmalıdır.

· Etütler kalktı. Yetiştirme Kursları budandı. Öğrenciler mecburen dershaneye yöneldi. İmkânı olmayan öğrenciler bu durumdan zarar görüyor. Öğretmenler kurs açmak için eskisi gibi istekli değil. Okulların başarısını artıran en önemli faktör kurslardı. Bu sene başarı ortalamaları düşecektir. Milli Eğitim Bakanı kendi ayağına kurşun sıkmış oldu. Bu gerçeği kim gösterecek. Sendika bu konuyu gündemden düşürmesin.

· 2006’da Müdürlük sınavına girdim ve iyi de not almıştım ama hiç kullanılmadan geçerlilik süresi doldu. Sınav anlamsız ise sınava giriş paramız iade edilsin.

· Okulumuzdaki öğretmenlerin yarısı ücretli öğretmenlerden oluşuyor. Siz iki yıllık muhasebe mezunu adamı vekil doktor yapabilir misiniz? Ama vekil öğretmen yapılıyor. Sağlıktaki hata toprağın altına indirir ama eğitimdeki hata ömür boyu ölü gibi yaşamaya mahkum eder. Öğretmenlik insanların hayatına yön veren meslektir. Piyasada bir yığın öğretmenlik bölümlerinden mezun insanlar iş bekliyor. Bu konular daha çok gündeme getirilsin

· İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür atamalarını ne zaman yapacak bu konuda hala ses soluk yok. Önce müdürlük atamaları yapılsın bu konuyu gündeme getirin.

· Biz niçin bütün eczanelerden ilaç alamıyoruz. Parayı hepsine devlet ödediği halde ille de anlaşmalı eczanelerden mi almak zorundayız Bu konuda düzenleme yapmak çok mu zor. Bu konuyu gündeme getirin.

· İdarecilerin il dışına idareci olarak tayin istemesi hakkı yeni yönetmelikte var. Önümüzdeki sene bu konu uygulanabilecek mi acaba. İl dışına tayin isteyeceğim. Açılıp açılmayacağını bilsek de ona göre il dışı tayin taleplerinde bocalamasak. Bu konu hakkında bakanlıkla sendika görüşebilir mi?

· Yüksek Lisans ve Doktoralı öğretmenlerin önceden ek dersleri az da olsa diğerlerinden farklıydı. Yüzde 25, yüzde 40 gibi bir fark vardı. Bu kaldırıldı. Bu uygulama akademik çalışmayı özendiren bir çalışmaydı. Bu düzenlemenin geri gelmesi çok mu zor? Sendikalar bu konuyu unuttular galiba?

· Bu yıl Uzman Öğretmenlik ile ilgili sınav yapılacak mı hala ses soluk yok.

· Kadıköy’de bazı okulların il dışından bazı okulları yardım ettiğini öğrendim. Yakın kardeşe yardım etmeyip uzağa gidilir mi? Bizim okulun gerçekten iyi bir kardeşe ihtiyacı var. Durumu iyi olan sendika üyemizin müdür olduğu bir okul yok mu? Bu toplantıya Kadıköy’deki müdürler niye gelmedi?

· Başarılı çalışmalarımdan dolayı İlköğretim Genel Müdürlüğünden Teşekkür Belgem var ama Ek-2’de sayılmıyor. Bu nasıl iş?

· Şube Müdürlüğü için iki aşamalı sınav yapılmalıdır. Boş kadro sayısının üç katı kişi, birinci sınavda en fazla puan alanlar arasından seçilmelidir. Sendika olarak yönetmeliği inceleyiniz.

· Okul Aile Birliğinden çalıştırdığımız ücretli hizmetlilerin SSK’sını devlet ödemelidir. Ben okul müdürü olarak işveren gibi adamın SSK’sından sorumluyum. Eğer ödeyemezsem kişi borcu çıkarılıyor. Hem okula para verilmiyor hem de kendi imkânlarımızla çözdüğümüz sorunda SSK pirimi ödenmediği zaman canımıza okuyorlar. Okul olarak iki defa soruşturma geçirdim. Okul pis sorumlu benim, okul soyulur sorumlu benim. Kadrolu öğretmen eksiği had safhada, ücretli öğretmenlerle eğitim veriyoruz başarı düşük sorumlu yine benim. Bizim okul kenar mahallede ve veliler hiç bağış vermiyor. İşimiz gücümüz nereden para bulur ve bu ay çalıştırdığımız adamların parasını veririz? İl içi isteğe bağlı idarecilik tayinleri açılsın kesinlikle tayin istiyorum. Benden bu kadar kardeşim. Ama bu böyle gitmez sendika bu konuları gündeme getirsin. Gerçi gündeme getirdiğini biliyorum ama yine de üzerinde sıklıkla durmalıdır.

-memurlarnet-