2009-2010 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi ve birinci sınıfların okula uyumları konulu Genelge ve ekleri yayımlandı.
2009-2010 Öğretim yılı Okul Öncesi ve Birinci Sınıfların Okula Uyumları Konulu Genelge
ANAOKULU, ANASINIFI, UYGULAMA SINIFLARI İLE İLKÖGRETİM OKULU BİRİNCİ SINIFA BASLAYACAK ÇACUKLARIN/ÖGRENCİLERİN BİR HAFTA ÖNCE EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIRLANMASI ÇALIŞMALARINA DAİR AÇIKLAMALAR
1- Haftalık ders programında belirtilen saatler ve içerik, okul ve yerel imkânlar ölçüsünde esnek bir şekilde değerlendirilebilecektir.
Bağımsız anaokulları ve anasınıfları ile uygulama sınıfları için ilgili öğretmenler tarafından Okul Öncesi Eğitimin Temel İlkeleri ve Amaçları doğrultusunda oyunun temel etkinlik olarak dikkate alındığı, çocuğun okulu tanıma ve uyumunu sağlamasını kolaylaştıracak bir haftalık esnek bir program hazırlanacaktır.
2 Velilerin öğrencilerle beraber okula gelip gitmelerinin, alışkanlık haline gelmemesi için velilerin sınıf ortamına zaman zaman alınması sağlanacaktır.
3- Velilere yönelik Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisince; Okul, öğrenci ve veli ilişkisi, öğrencilerde oluşabilecek kaygılar, korkular ve alınacak önlemler gibi konularda bilgilendirme çalışmalarına yer verilecektir.
4- Normal öğretim yapan okullarda birinci sınıflar kendi sınıflarında, ikili öğretim yapan okullarda ise birinci sınıflar başka bir sınıfta uygulama yaparken kendi sınıflarını dönüşümlü olarak kullanacaklardır.
5-Programın uygulanması saat 09.00- 12.00 arası 3 ders saati ve 2 dinlenme saati (ders süresi 40, dinlenme 15-20 dakika) olacaktır.
6-Öğrenciler başlangıç aşamasında okuma-yazmaya yönelik çalışmalar ile karşılaşmadığından ve bu yönde öğrencilerde isteksizlik görüldüğünden, bu programın son aşamasına doğru okuma-yazmaya yönelik faaliyetlere de yer verilebilecektir ( ilköğretim birinci sınıflar için).
7- Okulöncesi eğitim alarak gelen öğrenciler programın içeriğine daha önceden alışık oldukları için bunların yeni gelen öğrencileri ve programı olumsuz yönde etkilememeleri için gerekli tedbirler alınacaktır.
8- Sınıflar ve öğrenciler arasında sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenebilecektir.
9-Okul fobisini yenme, drama, eğitsel oyun, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler gibi konularda yerel düzeyde hizmetiçi eğitimler düzenlenerek öğretmenlere seminer verilebilecektir.
10-Taşımalı eğitime tabi ve YİBO öğrencileri mevzuata aykırı olmamak şartıyla yerel imkânlar ölçüsünde eğitimden faydalandırılacaktır.
Haftalık Ders Programı
memurlar.net