İZMİR’in Tire İlçesi’ndeki Asım Arar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğretmenler kurulunun, 27 Ocak 2011 tarihindeki toplantısında ’Kız öğrencilerin 2’nci dönem okula etek yerine pantolonla gelmesi’ yönündeki karar, bazı öğrenci velilerinin tepkisi nedeniyle ancak 5 öğretim günü uygulanabildi.

Tepkiler üzerine, okul yönetiminin öğrencilere yönelik yaptığı 2’nci bir açıklamada, pantolon giyme zorunluluğunun kaldırıldığı ancak, etek boylarının da diz altında olması gerektiği bildirildi. Etek yerine pantolon giyilmesi yönündeki okul kararı ilçede geniş yankı buldu. Öğrenci velileri de okul yönetiminin uygulamak istediği kararı "Çağdışı" olarak nitelendirdi.

Yıl tatilinin başladığı gün, 200’ün üzerinde kız ve erkek öğrencisi bulunan Asım Arar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin yönetimi tarafından, kız öğrencilere matbu bir dilekçe örneği verilerek, velileri tarafından imzalanması istendi. Öğrencinin adı, soyadı, sınıfı ve okul numarasının bulunduğu dilekçe örneğinde, "27.01.2011 tarihinde yapılan öğretmenler kurulu kararı doğrultusunda, 2’nci dönemin başından itibaren kız öğrencilerin koyu gri renk, yüksek belli, vücut hatlarını belli etmeyecek ve ayak bileğinin üstünde olacak şekil ve ölçülerde pantolon giymeleri, kesinlikle etek giyilmemesi kararlaştırılmıştır. Bu tarihten itibaren pantolon giymeyi kabul ediyorum" ifadelerine yer verildi. Dilekçelerini evlerine götüren kız öğrencilerin bazıları velilerine bunu imzalattı. Ancak, bir grup veli uygulamaya tepki göstererek dilekçeleri imzalamadı. İlçedeki "Etek polemiği" ardından okul yönetimi geri adım attı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Uygulamaya okulun kız öğrencileri de tepki gösterdi. Adlarının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, "Okul yönetimi neredeyse okul dışında bile kıyafetimize karışıyor. Dilekçeleri bize dağıttıklarında eğer velilerimize imzalatmazsak karnelerimizi vermeyeceklerini söylediler. Uygulamayı çok haksız buluyoruz. Ancak, okul yönetiminin tekrar etek giyilebilir kararı sevindirici. Bu kez de eteklerimizin boyunun diz altında olmasını istediler. Bu yanlış uygulamalar bizleri okuldan soğutuyor" dedi.

Sessiz kalan okul yönetiminin de konuyu gündeme getiren öğrenci velilerine "Böyle bir uygulama yok" dediği belirtildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Ali Ölçer kılık ve kıyafet yönetmeliğinde eteğin yanı sıra pantolonun da yer aldığını hatırlatarak, "Ancak, öğrenciyi ‘Şunu giy bunu giyme’ diye yönlendirip, yorum yapmak yanlış. Okul yönetimine gerekli uyarılarda bulunarak, ’En kısa sürede gereğini yapın’ dedik. Burada okuyan kız öğrencilerimizin staj nedeniyle dış görevlerde yer aldığını düşünürsek, görev esnasında daha rahat davranmaları için okul yönetimi tarafından böyle bir uygulamaya gidilmek istenmiş olabilir" diye konuştu.

Yine adlarının açıklanmasını istemeyen ve uygulamayı yanlış bulduklarını kaydeden öğrenci velileri okul yönetiminin yaptığı yanlıştan dönmesinin sevindirici olduğunu söyledi. İlçe Kaymakamı Hüseyin Ergi de, "Uygulama genelgeye aykırı mı, değil mi inceleyeceğiz. Genelgeye aykırı bir durum varsa gereken yapılacak" dedi.

-memurlarnet-