Öğretmen alımlarında 10 yıla yakın bir zamandır uygulanan bir sistem bulunmaktadır. Ancak, zaman içerisinde, bazı adayların "neden branş sınavı yapılmıyor?" şeklindeki eleştirileri MEB'i etkilemiş ve MEB, KPSS skandalı sonrasında branş sınavı yapmak istediğini kamuoyuna duyurmuştur. Ancak öğretmen adaylarından gelmiş olsa dahi, hem pratik uygulamada yaşanacak zorluklar hem de akademik hayat açısından, branş sınavı yapılmamalıdır.

Hali hazırdaki uygulamada, öğretmen atamaları sırasında, Genel Kültür ve Genel Yetenek testi ile Eğitim Bilimleri testi uygulanmaktadır. Ancak, MEB bu sınavlara ilave olarak veya bu sınavların yerine yeni bir branş sınavı düşünmektedir. Bu düşünce bir kaç kez Bakan Çubukçu tarafından da ifade edilmiştir.

Ancak branş sınavı yapmak bir kaç husustan dolayı doğru değildir.

1- Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavı yapısı itibariyle bir yarışma sınavıdır. Aynı branşlardan mezun olmuş adaylar arasında, en hızlı kavrayış bilgisine ve hızlı soru çözme yetkinliğine sahip adaylar ayrıştırılmaktadır.

Ancak alan sınavı bir yeterlik sınavıdır ve üniversitelerde verilen eğitimin ayrıca bir sınava tabi tutulması anlamına gelmektedir. Üniversitelerde verilen akademik eğitim sonucunda diploma verilerek mezun edilmiş adayın, ayrıca bir sınava tabi tutulması doğru değildir. (Eğer üniversitelerde verilen eğitim bir sınava tabi tutulmak isteniyorsa, bunun için, gerekli alt yapının YÖK tarafından hazırlandığı, gerekli planlamaların yapıldığı ve mezun olunacak yıl uygulanacak bir diploma sınavı ile yapılması daha uygun olacaktır.)

2- Bir kaç yıl önce, MEB branş sınavı yapmak istemiş ve bu konuda ÖSYM'ye başvurmuştu. ÖSYM, böyle bir branş sınavı yapamayacağını belirtmişti. Ancak buna rağmen MEB yönetmeliği değiştirmişti. Açılan iptal davasında ise mahkeme, yönetmelik değişikliğini iptal etmişti. MEB, yaşanan bu mevzuat zoruluğunu yasal düzenleme ile aşabilir. Ancak ÖSYM'nin bile kendine güvenemeyerek sınav yapamayacağını belirtmesi ve de MEB'in yaptığı sınavlardaki soruların kalitesi, bu tür bir sınavın büyük bir gürültü koparacağını ve Bakanlığın çok büyük bir suçlama altında kalacağını göstermektedir.

3- Görevde yükselme yönetmeliğinde son yapılan değişiklikle bir sınavda sorulan soruların yüzde 5'inin iptal edilmesi durumunda sınavın iptal edileceği hükme bağlanmıştır. Bazı mahkeme kararlarında da, soruların yüzde 10'unun iptali üzerine sınavın iptaline karar verilmiştir. MEB'in yapacağı branş sınavı örneği üzerinden gidecek olursak: Matematik branşı için 50 soru hazırlandığını ve sınav sonrasında 3 sorunun iptal edildiğini düşündüğümüzde, sınav iptalle karşı karşıya kalacaktır. MEB yetkilileri bu hususun üzerinde önemle durmalıdır.

4- Resim, Müzik gibi sınavlarda yazılı sınav yerine uygulamalı sınav yapılacak, bu ise her türlü şaibeyi beraberinde getirecektir.

Kopya skandalı sonrasında bir kısım MEB bürokratı tarafından, sanki suçlu KPSS olarak gösterilmektedir, oysaki sorun sınavla ilgili değil, sınavın güvenliği ile ilgilidir. Bakanlık bürokratlarının şuan için Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya önerdikleri ve Sayın Bakanın da makul bulduğu öneri, bize göre hem akademik açıdan makul değil hem de uygulama açısından Bakanlığı çok büyük sıkıntıya sokacak bir öneridir.

-memurlarnet-