Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

Like Tree6Likes
  • 6 Post By sees89

Konu: Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

  • #1
    sees89 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Şubat.2013
    Mesajlar
    144
    @sees89



    Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir





    Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir


    Yavaş gel Yücel Önder, diyebilirsiniz ancak tekrar söylüyorum: Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmelidir. Eğer bunu yapamayacaksanız kapıya kilidi vurun, gidin emekli kuyruğuna girin!

    Okul Öncesi Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir


    İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ nin 6/a maddesine göre ‘‘Okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız altı etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır.’’
    ve 44/2 maddesine göre ‘‘Ana sınıfı öğretmenlerine boş geçen dersleri doldurma ve nöbet görevi verilmez.’’ diyeceksiniz güya nöbetten muaf tutup teneffüssüz çalıştıracaksınız. Oldu biz de yedik! Bir akıllı siz mi varsınız? Okul öncesi öğretmenlerine derhal nöbet ücreti ödeyin.Toplu sözleşme gereği ocak ayı itibarıyla nöbet tutan tüm öğretmenler iki saat nöbet ücreti alacaklar. Ancak okul öncesi öğretmenleri hariç! Nerde sizin eşitliğiniz? Okul öncesi öğretmenleri üvey evlat mı? Nöbetten muafsınız, diyeceksiniz ama aralıksız çalıştıracaksınız. Aynı işi yapan öğretmene haftada 2 ek-ders ödeyeceksiniz, okul öncesi öğretmenlerine sırf ‘‘Yönetmelikte tanımlı bir nöbet görevi yok!’’ diye ödeme yapmayacaksınız. Bu hangi akılla açıklanabilir?
    Hâlbuki Türk Ceza Kanunu’ nun 3. maddesi ‘‘Adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi’’ , 1982 Anayasası’ nın 10. maddesi ‘‘Kanun önünde eşitlik’’ başlığını taşıyor. Eğer kanun önünde eşitlik önem arz eden konular olmasaydı metnin hemen başında yer almazdı. Anayasanın neresinde geçerse geçsin eşitlik hükmü varsa ‘‘Birine ek-ders veriyorum, diğerine vermiyorum.’’ diyemezsiniz, kanunun emrettiğini uygulayacaksınız. Okul öncesi öğretmenlerine nöbet ücreti ödeyin.Yine 1982 Anayasası’ nda ‘‘Zorla çalıştırma yasağı’’ başlıklı 18. maddede ‘‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’’ deniliyor. Okul öncesi öğretmenlerinin durumunu bire bir karşılıyor.
    Ülkemizin de imza attığı ILO’ nun 29 Nolu Zorla Çalıştırma Sözleşmesi’ nin 1. maddesinde ‘‘Uluslararası Çalışma Örgütü’ nün bu sözleşmeyi onaylayan her üyesi mümkün olduğu kadar kısa bir sürede her ne şekil altında olursa olsun cebrî veya mecburî çalıştırmanın kaldırılmasını taahhüt eder.’’ deniliyor. Sözleşmenin tamamında aynı hüküm farklı şekillerde dile getirilmiştir. Bu sözleşmede okul öncesi öğretmenlerinin durumunu bire bir tanımlayan başka hükümler de bulunuyor. İşte 11. madde: ‘‘Cebrî ve mecburî çalıştırmadan öğretmenler, öğrenciler ve genel olarak idarî personelin muaf tutulmalıdır.’’ 14. maddede ise ödemeye dair bir hüküm bulunuyor: ‘‘Ne şekilde olursa olsun cebrî veya mecburî çalıştırmanın ücreti nakit olarak ödenmelidir.’’
    Ücret ödemesiyle ilgili olarak ILO’ nun 100 Nolu Eşit Ücret Sözleşmesi’ nin 2. maddesinde ‘‘Her üye, ücret hadlerinin tespitiyle ilgili olarak yürürlükte bulunan usullere uygun yollardan, eşit değerde iş için erkek ve kadın işçiler arasında ücret eşitliği prensibini teşvik ve bu prensibin bütün işçilere uygulanmasını, sözü edilen usullerle telifi kabil olduğu nispette temin edecektir.’’ deniliyor.
    ILO’ nun 105 Nolu Zorla Çalıştırmanın Kaldırılması Sözleşmesi’ nin ilk maddesinde ‘‘Milletlerarası Çalışma Teşkilatının bu sözleşmeyi onayan her üyesi cebrî veya mecburî çalıştırmayı menetmeyi ve eğitim tedbiri olarak çalışma disiplini olarak hiçbir şekilde cebrî veya mecburî çalıştırmaya başvurmamayı taahhüt eder.’’ deniliyor. Metnin devamında yine aynı hükümler bulunmaktadır.
    Ülkemizin imza attığı ILO’ nun 111 Nolu Ayrımcılık Sözleşmesi’ nin 2. maddesinde ‘‘Bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu üye memleketler, her türlü ayırımı ortadan kaldırmak maksadıyla iş/meslek edinmede ve edinilen iş/meslekte tabi olunacak muamelede eşitliği geliştirmeyi hedef tutan millî bir politika tespit ve takip etmeyi taahhüt eder.’’ deniliyor. Aynı sözleşmenin 3. maddesinde ise ‘‘Bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu üye memleketler, bu politika ile bağdaşmayan her türlü kanunî hükümleri kaldırmayı ve idarî talimat/ tatbikatı değiştirmeyi taahhüt eder.’’ denilmektedir.
    Sonuç ve Değerlendirme
    Görüldüğü üzere iç ve dış hukukumuzda yer alan tüm maddeler eşitliği ve çalışmadaki ücretin adaletini öngörmektedir. Dolayısıyla bir öğretmene nöbet tuttuğu için ek-ders ücreti ödeniyorsa;
    a-) iş kolumuza ait yönetmelikler,
    b-) kanunlarımız,
    c-) ve imza attığımız uluslararası metinlere göre okul öncesi öğretmenlerine de aralıksız çalışmaları sebebiyle nöbetten 2016 yılı için her gün 2 ek-ders, 2017 yılı için her gün 3 ek-ders ücreti ödenmelidir.
    Yücel ÖNDER
    Türk Eğitim-Sen
    Esenler İlçe Başkanı

  • #2
    alicoban - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.Kasım.2016
    Mesajlar
    1
    @alicoban







    Çok iyi açıklamışsınız hocam bravo. ama sizin sendikanız üyesi olan müdür ve müdür yardımcımı buna ikna etmeye çalışıyorum. Hala ödeme yapmadılar. Tam aksine ben hakkımı aradıkça beni farklı konularla tehdit etmeye başladılar. Sendika üyelerinizi de biraz bilgilendirseniz keşke.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Okul Öncesi Öğretmenine Nöbet Ücreti
      Konu Sahibi cermenton Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 13
      Son Mesaj : 08.Şubat.2017, 14:12
    2. Okul Öncesi öğretmenlerine müjde
      Konu Sahibi trknyldrm Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 03.Nisan.2016, 22:32
    3. Okul Öncesi Öğretmenlerine Tenefüs Ücreti Mi Geliyor?
      Konu Sahibi anaokulu Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 10.Aralık.2015, 11:05
    4. MEB'den 'Okul Öncesi Öğretmenlerine' önemli duyuru
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 30.Kasım.2015, 22:56
    5. Okul Öncesi Öğretmenlerine Ek Ders Ücreti Ödenecek mi?
      Konu Sahibi Zerrin KORKMAZ Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 21.Nisan.2014, 19:38

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş