Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Marmara Depremi'ni yaşayan çok katlı binaların, yeni deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Güçlendirilmesi gereken 2 bin 500 bina bulunduğunu belirten Elmas, "Yeni dönemde 15 bin öğrenci alacağız. Öğrencilere, kayıt sırasında, bu binaların adreslerini ve raporlarını göstereceğiz." dedi.

Sakarya'da 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Marmara Depremi'ni yaşayan ve yeni deprem yönetmeliğine uygun olarak güçlendirilmeyen çok katlı binalar, önemli sorun oluşturuyor. Uzmanlar, hasarlı olsun ya da olmasın deprem geçirmiş bütün binaların yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Şehirde takviye yapılması gereken 2 bin 500 bina bulunduğunu söyleyen SAÜ Rektörü Prof. Elmas, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, depremi yaşamış mevcut binaların tamamının yeni yönetmeliğe göre düzenlenmek zorunda olduğunu kaydetti. Bu binaları kullanan kişilerin davranışlarının kabul edilebilir bir durum olmadığını kaydeden Elmas, şunları söyledi: "Depremden önce yapılmış bütün 4-5-6 katlı binaların hepsi potansiyel deprem binalarıdır. Çok katlı binaların yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor. Yönetmeliğe uymayan binalar yıkılmaya adaydır. Beklenen İstanbul depremi var. Sakarya, geçmiş depremleri de dikkate aldığımız zaman odak noktada olan bir yer ve hepsinden etkilenmiştir. O yüzden bir deprem olur ve can kaybı olursa bunun sorumluluğundan hiçbirimiz kurtulamayız."

Sorunun toplumsal bir bilinçle aşılacağını ifade eden Elmas, "Bunun bir eşiğine gelmiş durumdayız. Bu, kolay bir iş değil. Mal sahiplerinin tavrı önemli. Bu binalar şehrin gündeminde. Sorunun çözümüne ilişkin en azından bir bilinç oluşmuş durumda. Çok katlı binaları yeni yönetmeliğe uygun hale getirmek için bir proje başlattık. Tüm kurumların katkısıyla bir şey oluşturmak için çabalıyoruz. Binalar nasıl depreme dayanıklı hale getirilebilinir? Bununla ilgili ulusal bir çalışma var. Ama Sakarya, buralarda farklı açılımlar geliştirmek zorundadır. Ben 2-3 sene içinde şehrin bu sorunu çözeceğine inanıyorum." diye konuştu.

"EVLERİN DURUMLARI HAKKINDA ÖĞRENCİLERE RAPOR VERİLECEK"

Takviye yapılmamış binaların öğrencilere kiraya verildiğini gördüklerini söyleyen Elmas, öğrencileri bu binaları tutmamaları konusunda uyardı. Yeni dönemde, 15 bin öğrenci alacaklarını dile getiren Elmas, kayıt sırasında öğrencilere bu evlerin durumları hakkında rapor vereceklerini belirtti. Öğrencilerden güvenlikleri için bu binalara dikkat etmesini isteyen Elmas, "Öğrencilere, bu binalarda ikamet etmemeleri için güvenlik durumunu, hasar durumunu bildiren raporları veriyoruz. Ancak üzülerek söylüyorum. Bu masalara öğrencilerinin büyük bir yığın oluşturmasını bekliyoruz ama birkaç öğrenciyi geçmiyor. Bu duyarsızlık çok kötü. Öğrenciler bu konuda bilgi sahibi olmalı."

SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Jeofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen ise orta şiddetteki bir depremin 1999 depreminde hasar görüp sağlamlaştırılmayan binaları yıkılabileceği uyarısında bulundu. Prof. Gülen, binaların acilen sağlamlaştırılması gerektiğini de söyledi.