MEB, yurt dışında Türk okulu açıyor

MEB yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının eğitim taleplerini karşılamak için bu yıl İran, Afganistan ve Suudi Arabistan´da birer Türk okulu açmayı hedefliyor.


Afganistan´da imam Hatip Lisesi açılması için iki ülke arasında protokol imzalanması planlanırken, okul binasının yapımının Türk İşbirliği ve Kalkınma idaresi (TIKA) ile Afganistan´ın Yeniden iman Fonu´nca sağlanması amaçlanıyor. Suudi Arabistan´daki Türk vatandaşlarından gelen yoğun talepler karşısında Mekke´de de bir Türk okulunun açılmasını planlayan MEB, Diyanet işleri Başkanlığı ve velilerin bağışlarıyla okul binasını temin edecek, İran’da yaşayan vatandaşların talepleri ve Dışişleri Bakanlığı´nın olumlu görüşüyle Tahran Büyükelçiliği´ne bağlı olarak faaliyetini yürütecek okulda eğitim süresi, ilköğretim birinci sınıftan lise son sınıfa kadarki dönemi kapsayacak.

YABANCI DİL TÜRKÇE

Yurt dışında Türkçenin yaygınlaşması için çalışmalar yapan bakanlık önümüzdeki yıl yurtdışında açılan ve halen yetişkinlere Türkçe dil hizmeti veren Bakû, Aşkabat, Bişkek, Almatı, Duşanbe´deki 5 dil öğretim merkezine ek olarak, Kazakistan´ın Astana şehrinde de güncel eğitim programlan ve yetişmiş öğretmenlerle donanmış bir dil öğretim merkezi açmayı planlıyor. Ayrıca bakanlık, 2009 yılında 4 bin 774 kişi olarak gerçekleşen Türkçe öğretim merkezlerinden yararlanan kişi sayısını bu yıl 5 bin 500´e çıkarmayı hedefliyor.

YENİ ŞAFAK

alıntı