Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin çocuklarının öğretmenleri ile sürekli iletişim halinde olmasını istedi.

Öğretmenin çocuğu okul ortamında gözlemleme şansına sahip olduğuna dikkat çeken Bakanlık, "Bu yüzden öğretmenle sık sık görüşerek, çocuğunuzun durumu hakkında bilgi edinin." tavsiyesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı İlköğretim Okulları için Aşamalı Devamsızlık Yönetimi (ADEY) uyguluma kılavuzunda, öğrencilerin okula devamları için takip edilecek yol haritası belirlendi. Kılavuzda, devamsızlık yapan öğrencilerin ailelerinin haberdar edilmesi, ailelere hazırlanan bilgi notlarının verilmesi, çocuğa gerektiğinde ek ders verilmesi, veli ile düzenli aralıklarla görüşülmesi, etkili ebeveynlik becerileri kursu düzenlenmesi, okul çağı çocuğunun çocuk işçisi çalıştırılmasına engel olmak gibi bir dizi müdahale yöntemleri sıralandı.

Kılavuzda yer alan ve gerektiği hallerde velilere verileceği belirtilen bilgi notlarında anne babalara yönelik bazı uyarılara yer verildi. Buna göre, çocuk başarılı olduğunda veliler tarafından takdir edilmeli, ödüllendirilmeli. Çocuğa odasını toplamak, alışveriş yapmak, masayı kurmak gibi yaşına uygun sorumluluklar verilmeli. Çocuk ile birlikte vakit geçirilmeli, kendisini ifade etmesi sağlanmalı. Öğretmeni ile sürekli iletişim halinde olunmalı. Öğretmen çocuğu okul ortamında sürekli gözlemleme şansına sahip olduğundan, öğretmenle sık görüşülerek çocuğun durumu hakkında bilgi edinilmeli.

Veliler mümkün olduğunca okul-veli toplantılarına katılmalı. Öğretmenine saygısı kalmayan çocuğun derse ilgisi azalacağından, çocuğun yanında öğretmenini eleştirmekten kaçınılmalı. Çocuklar kitap okumaya teşvik edilmeli. Tek bir sınav soncu nedeniyle çocuğa kızılmamalı. Çocuk başkaları ile ve yaşıtları ile kıyaslanmamalı. Tenkit içeren takdir cümlelerinden kaçınılmalı. Anne babalar tarafından, çocuğun ödevi yapılmamalı.



-memurlarnet-