Bir süredir devam eden Kasım ayında öğretmen alınıp alınmayacağı konusundaki tartışmalara son noktayı memurlar.net ve memurlar.net forumdaki izleyicileri koymuşlardır. Atama çok zor görünmektedir. En azından bu ay yetişmesi mümkün değildir. Fakat sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi mümkündür. Bakan Sayın Çubukçu'nun sözleşmeli öğretmen alınmayacağına dönük açıklamaları da bu durumu içinden çıkılmaz hale sokmuştur.

Sayın bakan öğretmen alacak fakat kadro yok yani kadrolu alamıyor. Sözleşmeli alacak bu kez de "lafını yiyemiyor" durumuyla karşı karşıyayız.

Öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğunun talebi ise işsiz beklemektense bir an önce MEB'de göreve başlamak yönündedir.

Sayın Bakan ÇUBUKÇU bugün tüm sözleşmelileri kadroya alsa inanın yine kıyamet kopacaktır.

Çünkü;
1- Atanmayı bekleyen 320 bin öğretmen adayı kendilerine çözüm bulunmadığı için tepki göstereceklerdir.
2- Düşük puanla sözleşmeli olup, daha yüksek puanla sözleşmeli istemediği için ya da diğer sebeplerle açıkta bulunan öğretmen adayları da tepki göstereceklerdir.
3- Yüksek puanla 3.hizmet bölgesine kadrolu çalışanlar kendilerinden daha düşük puana sahip ve sözleşmeli çalışan 1.hizmet bölgesinde ki öğretmenlerin kadroya alınmasının haksızlık doğuracağını söyleyeceklerdir.


Bu maddeleri sıralamakla bitmez. Bu işin çıkış yolu daha önce verilen sözlerin de gereği olarak sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin bir an önce çıkarılmasından geçmektedir.

Bu yapılırken; "Sözleşmeli öğretmenler ve sendikalar taleplerini değiştirmelidir" başlığıyla ele aldığımız yazıda da belirttiğimiz gibi;

1- Bakanlığın telaffuz ettiği kademelendirmeden vazgeçilerek 3 yıl sözleşmeli öğretmen olarak çalışan tüm öğretmenlerin kadroya alınması (ki ilk sözleşmeliler Temmuz 2009 itibari ile 3. yıllarını doldurmaktadırlar. -Doldurmuşlardır-)
2- Tüm sözleşmeli öğretmenlerin çalıştıkları bölgeler kadrolu öğretmenlerin şartlarını taşımalıdır.
* Zorunlu bölgelerden 3. Bölgede çalışmışlarsa bu süreleri zorunlu hizmet süresinden düşülmeli yani adaylıkları kaldırıldıktan sonra zorunlu hizmetleri kaldırılmalı ve bu süre sonunda il içi, il dışı yer değiştirme hakkı tanınmalıdır.
* Zorunlu bölgelerden 2. Bölgede çalışmışlarsa bu süreleri zorunlu hizmet süresinden düşülmeli yani adaylıkları da bu dönemde geçtiğinde 4 yıllarını dolduracaklarından zorunlu hizmetleri kaldırılmalıdır.
* Zorunlu hizmet bölgesi olmayan 1.bölgede çalışanların ise zorunlu hizmetleri ilk kez kadrolu atanan öğretmenlerin statüsüne göre düzenlenmelidir.
3- Tüm sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları süreler Hizmet süresinden sayılmalı, çalıştıkları bölgelere göre Hizmet puanları verilmelidir.

Bundan sonraki süreçte daha az sözleşmeli alınması suretiyle (kadroya geçeceklerin yerine alım yapmak gibi) birkaç yıl içerisinde tüm sözleşmeli öğretmenler kademeli olarak kadroya geçirilmiş olacak ve sorun çözümlenmiş olacaktır.

Üzülerek söylüyorum ki "4/B'li öğretmenlerin hiç koşulsuz olarak 2009 yılı içerisinde kadroya geçirilmeleri neredeyse imkansızdır." cümlemizde ki haklılığımız yerini korumaktadır.

Bu işi başarmak zor değildir. Temennimiz bu konuda kısa sürede adım atılması ve ilerleme kaydedilmesi noktasındadır. Bunu yapmak çok zor değildir.

Daha önceki yıllarda Kasım ya da Aralık ayında yani okulların kapanmasın az bir süre kala öğretmen atamanın eğitimi düşünmekle ilgisi olmadığını açıklamıştık. Keşke bu alım hiç gündemde olmasaydı ve 2009 Eylül'de bu alımlar gerçekleştirilmiş olsaydı.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi



-memurlarnet-