Liseler 3 Yıl Olacak mı?

Genel olarak eleştirilen ve istenen hedefe ulaşmadığı gözlenen liselerin 4 yıllık durumu..
Amacı daha iyi bir eğitim sağlamak olan liselerin 4 yıllık oluşu istenen performansı gösterememiştir. Örneğin meslek lisesine giden bir öğrenci lise1 de tekrar akademik dersler almakta lise2 de mesleki eğitime geçmektedir.

Düşünülen şu idi; öğrenci tüm liselerde lise1 ortak olacak, ayrım lise2 de olacaktı. Örneğin Atatürk Lisesine giden bir öğrenci lise1 e akademik düzeye ulaşamadıysa meslek lisesine yönlendirilecek. Meslek lisesinde lise1 de akademik ders performansı yüksek olanlarda düz liseye yönlendirilecekti. Bu veliler ve öğrenciler tarafından benimsenmedi. Olan 1 yıllık layıp oldu. Şimdi hesaplayalım; okula başlama yaşı 7, ilköğretim 8, lise 4 yıl. Bu kişi üniversite kapısana dayandığında 19-20 yaşlarında olacak. Bu kişi halen test çözmekte ve hala eğitim sisteminin garabetinden iş hayatında da ne yapacağını mesleğinin ne olacağını bilememektedir.

Kaldıki artık düz lise olgusu yoktur. Hepsi anadolu lisesi statüsüne geçtiği için artık meslek liselerin 4 yıl olama gibi bir dayanağı yoktur. Konuyu neticelendirirsek 4 yıllık tüm orta öğretim kurumları 3 yıla indirilmeli, tüm orta öğretim kurumları ÖSS ye istediği yıl girebilmeli ve dereceye girenlerin kayıtları yapılabilmelidir. Herkesin örnek verdiği Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fethettiğidir. Bizim öğreniclerimiz en güzel yılları bari test çözerek geçmesin.

ALINTI