Geçen yıl 444 uygulaması başlayınca İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiş ve kanuna uyarlama yapılarak;

60-66 aylık çocukların veli dilekçesine dayalı olarak kayıt olabilecekleri,

67 yaş ve üzeri çocukların kayıt olmamaları için ise Sağlık Raporuna bağlanması gerektiği hüküm altına alınmıştı.

Biz de bu konuyu "Bırakın da bir anne yada baba çocuğunu bir yıl geç başlatıp başlatmama konusunda söz sahibi olsun" şeklinde ele almıştık.

Burada;

Veli söz sahibi olsun ve çocuğunu göndermemek konusunda dilekçesi yeterli olsun,

Eğer çok küçük diyebileceğimiz (60-66) ay grubu çocuklar okula kaydedilecekse bunda doktor raporu yada okuldaki komisyon kararına bakılsın diyorduk.

Bakan AVCI ve Müsteşar TEKİN yönetimindeki MEB bu konuda düzenlemeye giderek;

Eylül sonu itibariyle 66-67 ve 68 aylık çocuklar velilerinin dilekçesiyle okula gitmeyebilecekler. Bunların gitmemesi için veli dilekçesi yeterli olacak.

69-70-71 aylık çocukların okula gitmemesi için ise veli dilekçesi yeterli değil doktor raporu gerekli.

MEB ikinci adımda 60-69 aylık çocuklarla ilgili kararını tekrar gözden geçirmeli ve 1.sınıfa hazıroluşluk durumu ile ilgili doktor raporu yada okuldaki komisyon kararını değerlendirmelidir. Bu iş veliye bırakılamayacak kadar önemlidir.

Peki bu yıl kimler kayıt olacak ona bakalım:





Eylül 2008 den sonra doğanlar (Örneğin Ekim,Kasım,Aralık 2008’de doğanlar ) hiçbir suretle kayıt olamazlar.

Bu düzenlemeye göre 444’ten önceki duruma göre değişen şudur.

444’ten önce bu yıl 2007 doğumlu olan çocukların hepsini yönetmeliğe göre zorunlu olarak alacak, uyum sağlayamayanları anasınıfına yönlendirecek fakat 2008 doğumlu çocukları almayacaktık.

444 ile beraber(son düzenlemeden önce): 2007’lerin tamamı 2008’in de Mart ayına kadar olanları zorunlu kapsamındaydı ve 2008 lilerin de Nisan-Eylül ayına kadar olanları isteğe bağlı alabilecektik.

Yapılan son düzenlemeyle: 2007’nin tamamını zorunlu olarak alacağız (doktor raporu varsa hariç) 2008’in Mart ayına kadar olanları ise veli dilekçesine göre almayabiliriz. 2008 Nisan-Eylül aralığını ise veli isterse alacağız.

Maksut BALMUK
memurlar.net