İlginiz mesleğiniz olsun
LYS'de tercih heyecanı sürüyor. Uğur Kariyer Merkezi uzmanları uyarıyor: İlginizi bilip tercihinizi ona göre yapın. Peki ilgi nedir? İlgi, mesleğe nasıl çevrilir? İşte cevaplar:
- ÖDÜL BEKLEMEDEN YAPTIKLARINIZ: Kimsenin sizi zorlamadan ya da üzerinizde baskı kurmadan yaptığı etkinlikler vardır. O faaliyeti gerçekleştirirken sonucunda bir ödül beklemezsiniz ve geçirdiğiniz zaman süresince mutlu olur, zevk alırsınız. Bu tür faaliyetlere karşı 'ilginiz' vardır.
- İLGİ, İSTEKLE BAŞLAR: İşleriniz arasındaki zamanlarda yapabilecek milyonlarca faaliyet bulabilirsiniz. Pek çok seçeneğiniz vardır boş zamanlarınız için. Ancak siz istediğiniz, ilginiz olan faaliyetleri seçersiniz. Yaptığınız faaliyetlerde başarılı oldukça bu faaliyetlerdeki davranışlarınız alışkanlık haline gelir. Yetenekleriniz yani neleri iyi yapabildiğiniz ilgilerinizin belirlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
- YETENEKLE BESLENİR: İyi yapabildiğiniz, başarılı olduğunuz etkinliklere karşı olan ilginiz artar. Eğer güzel resim yapıyor ve resimleriniz beğeniliyorsa resim yapmaya karşı olan ilginiz artar. Ancak yaptığınız resimleri beğenmiyorsanız resim yapmaya karşı olan ilginiz azalabilir. Bir şeyi iyi yapabilmek ilgileriniz üzerinde oldukça etkili olsa da bir kişinin herhangi bir etkinliği başarma isteği, çabası ve motivasyonu da ilgileri yönlendirir.
- MERAKLA ARTAR: Merak etmek de yetenek, istek ve kararlılık gibi ilgilerinizi etkiler. Merakınızı canlandıran faaliyetlere karşı ilgi duyarsınız. Mesela, müziğe karşı ilginiz olabilir. Bu ilgiyi bir müzik aleti çalarak, beste yaparak ya da şarkı söyleyerek karşılayabilirsiniz. Ancak bunları yeterince iyi yaptığınızı düşünmüyorsanız kendinize ilgilendiğiniz müzik türüyle ilgili bir arşiv kurabilir, onun tarihi ile ilgili bilgileri de toplayabilirsiz
İLGİ DÜNYALARI
İlgi alanlarını dört farklı dünya olarak sınıflandırabilir: Nesne, veri, kavram, insan. Bunlar aynı zamanda ilgilerinizin yönüdür.
- NESNE: Hareket ve fiziksel çabanın yoğun olduğu somut bir dünyadır. Tamirat yapmak, maket uçak yapmak, basketbol oynamak, örgü örmek vb. etkinlikler bu dünyaya aittir.
- VERİ: Bilgi ve gerçeğin dünyasıdır. Ekonomi ile ilgili tahminler yapmak, bir makaleyi yeniden düzenlemek, araştırma yapmak, tatil
planı yapmak bu dünyanın etkinlikleridir.
- KAVRAM: Düşüncelerin, fikirlerin ve ifadelerin yoğun olduğu soyut bir dünyadır. Yazı yazmak, resim yapmak gibi soyut düşüncelerin ön plana çıktığı etkinlikleri içerir.
- İNSAN: İnsanlarla ilişkiler bu dünyanın odak noktasıdır. Başkalarıyla bir arada olunan, başkalarına
yardım ettiğiniz, liderliğin önemli olduğu etkinlikler ön plandadır. Gönüllü yardım kuruluşlarında çalışmak, öğrencilere ders vermek, okul futbol takımına antrenörlük yapmak gibi etkinlikleri sayabiliriz.
memurlar.net