'Geleceğin Temeli Okul Öncesi Eğitim'


Yrd. Doç. Dr. Hatice Ergin, geleceğin temellerinin okul öncesi eğitimlerde atıldığını belirtti.


Kocaeli'nde okul öncesi öğretmenlerine Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde "İletişim ve Düşünme Becerileri" konulu seminer verildi. Anaokulu öğretmenlerine okul öncesi eğitimin önemi ve çocukları ilköğretime en iyi şekilde hazırlamanın püf noktaları anlatıldı. Seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr. Hatice Ergin, 'Nasıl konuşursak insanların davranışları değişmiyor, Nasıl iletişim kurarsak insanların davranışları değişiyor' teması üzerinde durdu ve bu konuda eğitimin önemine dikkat çekti.
Geleceğin temellerini okul öncesi öğretmenlerin attığını belirten Ergin, öğretmenlerin ne kadar donanımlı olurlarsa yetiştirecekleri çocukların da o derece nitelikli olacağını ifade etti. Ergin, bu nedenle bireyin bilişsel yapısının şekillendiği ve çevresel değişkenlerden en çok etkilendiği yaş grubu olan 4-6 yaşın çok önemli olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ergin bu yaş grubundaki çocukların kendi gelişim hızlarındaki ritme bırakıldığında becerilerin tesadüfe kalacağını kaydetti. Ergin, "Çocukların gelişimi gelişi güzel bırakılamaz. Onların yetiştirilmeye, yönlendirilmeye çok ihtiyaçları var. Bu yönlendirmeler sayesinde çocukta gizli kalan yönler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bir nevi altın madenini bulmak için toprağı biraz kazmaya benziyor. Çocuğu okul öncesi çağında ne kadar iyi yetiştirirseniz o kadar güzel bir iş yapmış olursunuz. Çünkü bu yetiştirilme tarzı onun ömür boyu etkisi altında tutacaktır. O yüzden de okul öncesi öğretmenleri kendilerini çok iyi yetiştirmek zorunda." şeklinde konuştu.

Dr. Ergin özellikle düşünme becerileri üzerinde öğretmenlerin durması gerektiğini ifade ederek, çocuklara küçük yaşlardan itibaren doğru düşünme tekniklerinin aşılanması gerektiğinin altını çizdi. Doğru düşünen çocuğun ileride topluma faydalı yetişkinler olacağını dile getiren Ergin, geleceğin aydınlık olabilmesi için doğru düşünen çocukların topluma bir an önce kazandırılması gerektiğini kaydetti.

kaynak .:https://memurdan.net/haber_detay.asp?haberID=4005