Anadolu Üniversitesi'nin yaklaşık 25 yıldır süregelen açık öğretim adı altına eğitim veren sistemine son yıllarda yeni bölümlerin eklenmesiyle öneminin bir kat daha artması beklenirken bazı kamu kurumlarının ilanlarında "örgün öğretim mezunu olmak" ibaresi konması hem açık öğretim sisteminin deger kaybetmesine hem de açık öğretim sisteminin öğrencilerine ve mezunlarına eziyet eden bir sistem haline dönüşmesine neden olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kanunları ve Yönetmelikleriyle yıllardır diğer örgün eğitim veren üniversitelerin mezunları ve öğrencileriyle eşit olduğu vurgusu yapılırken bazı kamu kurumlarının ilanlarında örgün eğretim mezunu olmak ibaresinin koyulması bu kuralların uygulanırlığını tartışılır hale getirmiştir. YÖK’ün kendi sitesinde yayınladığı Açık Yüksek Öğretim yönetmeliğine rağmen yine kendi sitesindeki akademik ilanların bazılarında "örgün öğretim kurumlarından mezun olmak" ibaresi koyarak kendi yayınladığı yönetmelikleri ve kuralları çiğnediği açık bir şekilde görülmektedir. Memurlar net forum alanında yazışan açık öğretim mezunları iletebilecekleri tüm yetkili kurumlara bu konuda şikayetlerini bildirmesine rağmen halen ve halen aynı ilanlar YÖK’ün akademik ilanlar sayfasında yayınlanmaktadır. Yayınlanan bu ilanlar Anayasanın eşitlik ilkesini tamamiyle aykırıdır. Ayrıca Anadolu Üniversitesinin yıllardır görmezlikten geldiği bagzı uygulamaları mezunları ve öğrencileri son derece magdur etmektedir.

Mağduriyete neden olan bazı uygulamalar ve ilanlar :


1-) Bazı kamu kurumlarının ilanlarında ve üniversitelerin araştırma görevlisi alım ilanlarında örgün öğretim ibaresi konularak açık öğretim mezunlarını dışladığını görmekteyiz ( Kafkas Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi)

2) Tüm örgün eğitim kurumlarının son sınıf öğrencilerine tanınan tek ders sınav uygulamasının açık öğretim sistemine göre eğitim veren sistemde uygulanmaması neticesinde hem bir yıl kayıp yaşanmaktadır hem de Anadolu Üniversitesi diğer öğrencilerle aynı harcı almaktadır.

3) Çoğu ilde açık öğretim öğrencisi olduğunu belgeleyen öğrenci kimliklerinin yolcu taşıma araçlarında öğrencilere sağlanan indirimlerden yararlandırılmak istenmemesi.

4) Açık öğretim siteminde ikinci üniversite olarak tabir edilen ve sadece örgün okuyanları ve mezunlarını kapsayan, açık öğretimden mezunlarının başvuralarını dahi kabul etmeyen bir sistemin uygulanıyor olması.

memurlarnet