Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye genelinde 2003 yılında yüzde 10'larda seyreden anaokulu okullaşma oranını yüzde 37'ye yükselttiklerini belirtti...




Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Manisa'da hayırsever Kamber Ali Atabey tarafından Mesir İlköğretim Okulu bahçesinde yaptırılan Atabey Anaokulunun açılış töreninde, okul öncesi eğitim döneminin, çocuğun öğrenmesinin, temel alışkanlıklarının ve zihinsel yeteneklerinin en hızlı geliştiği dönem olduğunu söyledi.

Yapılan tüm araştırmaların, okul öncesi eğitim alan çocukların yaşamlarında daha başarılı, öğrenme seyri ve daha sağlıklı gelişim gösterdiğini ortaya koyduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, birçok Avrupa ülkesinde okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 100 seviyesine ulaşırken, Türkiye'de bunun uzun yıllar boyunca sadece sembolik düzeyde kalabildiğine işaret etti.

Göreve geldikleri günden beri bu alana çok büyük yatırımlar yaparak çocukları okul öncesi eğitimle buluşturduklarını vurgulayan Çubukçu, şöyle konuştu:

''Çünkü ülkemizin en büyük zenginliği ve en önemli değeri çocuklar ve gençlerdir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Türkiye genelinde 2003 yılında yüzde 10'larda seyreden anaokulu okullaşma oranını yüzde 37'ye yükselttik. Bu yeterli mi? Elbette yeterli görmüyoruz. Bütün çocuklarımızın okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanması için dersliklerden öğretmen atamalarına, eğitimin yaygınlaştırılmasından kalitesinin artırılmasına kadar her alanda çok önemli projeler hayata geçirilmektedir. Dünyanın baş döndürücü hızına ve gelişmelere yetişebilmek için bizim de hızımızı artırmamız gerekiyor. Bir anne ve bir bakan olarak en büyük hayal ve hedeflerimden biri, Türkiye'nin okul öncesi eğitimde yüzde 100 okullaşmasını sağlamak.''

Okul öncesi eğitimi, kız çocuklarının ilk ve sonraki eğitim aşamalarına ulaşmalarında önemli bir itici güç olarak da gördüğünü bildiren Çubukçu, bu kapsamda 2003'te 417 olan anaokulu sayısının 1263'e, öğretmen sayısının da 33 bin 500'e yükseltildiğini söyledi.

Bu eğitim öğretim döneminde çocukların yarısının, gelecek eğitim öğretim yılında ise her 10 çocuktan 6'sının okul öncesi eğitim alarak ilk öğretime başlamasını hedeflediklerini anlatan Bakan Çubukçu, okul öncesi eğitimin pilot proje olarak uygulandığı 32 ilde daha şimdiden hedeflere yaklaşıldığını ve bu alandaki okullaşma oranının yüzde 90 seviyesine çıktığını belirtti.

Manisa'daki okul öncesi okullaşma durumuna da değinen Çubukçu, kentte daha önce yüzde 14 seviyesinde olan 4-5 yaş grubu okullaşma oranının bu yılın kasım ayı itibariyle yüzde 40'a ulaştığını, bu oranın 5-6 yaş grubunda ise yüzde 63'lük seviyeye çıktığını ifade etti.
abbasgüçlü