Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, zorunlu eğitimi, 5 yıl içinde bütün illerde yaygınlaştırmayı planladıklarını ifade etti.

Eğitimde 32 ilde zorunlu eğitime geçilmesine ilişkin Ankara Dedeman Otel'de düzenlenen değerlendirme toplantısına katılan Çubukçu, 2013-2014 öğretim yılında yüzde yüz okullaşmayı hedefliklerini kaydetti. Öğretim çağında olan çocukların tamamının beş yaşından itibaren eğitime kazandırılması için ilköğretim çağındaki öğrenci sayısı kadar sınıf ve dersliğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çubukçu, "Bu sadece kurumsal bir yapıyla çözülecek bir mesele değil. Kamu ve özel sektör gibi çeşitli kaynaklara ihtiyaç var. Okul öncesi eğitim sadece bir binada verilen eğitim değil. Gezici anaokullarından tutun da mobil ve online eğitim gibi çeşitli yönleri var. Dolayısıyla yerel yönetimleri ve sivil toplumu bir araya getirerek bu kaynak sağlanmalıdır." diye konuştu. Çubukçu ayrıca okul öncesi eğitim için öğretmen alımının olacağını belirtti.


Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Dedeman Oteli'nde düzenlenen "Her çocuk için okul öncesi eğitim" konulu toplantıda, okul öncesi eğitimin 32 ilde yaygınlaştırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Dedeman Oteli'nde düzenlenen "Her çocuk için okul öncesi eğitim" konulu toplantıda, okul öncesi eğitimin 32 ilde yaygınlaştırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nimet Çubukçu, okul öncesi eğitimin farkına 1960'lı yıllarda varıldığını ancak kalkınma planlarında okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması gereğine vurgu yapılmasına karşın bu konuda çok uzun yıllar mesafe alınamadığını söyledi. Hükümetin ve bakanlığının bu çerçevede okul öncesi eğitime verdiği öneme paralel olarak son altı yılda birinci basamak eğitim hizmetinden yararlanan çocuk sayısında ciddi bir artış sağlandığını belirten Bakan Çubukçu, 2002-2003 eğitim öğretim yılında yüzde 11,7 olan okullaşma oranının, 2008-2009 eğitim öğretim yılında yüzde 33 olduğunu bildirdi.

Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okul öncesi eğitim dönemi, çocuğun hızlı gelişimi, zihinsel gelişimi açısından temel alışkanlıkları ve yeteneklerinin oluştuğu dönem olması itibarıyla son derece önemli. Araştırmalar her çocuğun bu dönemde yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu çağda uygun olan sosyal çevrede yetişen çocuklar daha ileri yıllarda daha başarılı bir öğrenci seyri izliyorlar ve daha sağlıklı bir gelişim gösteriyorlar. Ayrıca Avrupa ülkelerinde eğitime ilişkin plan program ve yatırımların temel hedeflerinde ve cazibe merkezlerinin okul öncesi eğitim merkezlerinin oluşturduğu bilinmekte. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin bir çoğunda okul öncesi eğitimin okullaşma oranı yüzde 100."

Bakan Nimet Çubukçu, "Nitelikli, sağlıklı, istenilen davranışlara sahip eğitimli bireylerin yetiştirilmesi için eğitime küçük yaşlarda başlanması gerekiyor" görüşünü dile getirerek, "Bu gerçekten hareketle hepimiz çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesinin ilk sorumlularıyız. Ortak amacımız çocuklarımızın sağlıklı yetişmelerini ruhsal ve zihinsel yönden gelişmiş olmalarının sağlanması. Çocuklarımızın zihinsel gelişiminin çok erken yaşlarda başladığını biz biliyoruz ama bu inancın toplumda da yaygınlaştırılması gerekiyor, ebeveynler tarafından da bilinmesi gerekiyor" dedi.

Projenin hayata geçmesi için mülki idari amirlerden sivil toplumu kuruluşlarına, medyadan vatandaşlara kadar herkesin çaba göstermesi gerektiğini belirten Bakan Çubukçu, 60-72 ay yaş grubunun genellikle oyun ve çocukluk çağı olarak görüldüğüne işaret etti.

Projenin başarısı noktasında bazı illerde alınan sonuçların, Avrupa ülkelerine yetişmiş durumda olduğunu anlatan Bakan Çubukçu, 2013 yılı itibarıyla 3 yaş grubunda yüzde 18, 4 yaş grubunda yüzde 39 ve 5 yaş grubunda yüzde 80 okullaşma oranı planladıklarını bildirdi. Bakan Çubukçu, "2009-2010 öğretim yılında 60-72 ay grubunda zorunlu eğitime 32 ilde pilot uygulama şeklinde başlayıp 2013-2014 yılında Türkiye genelinde yüzde yüz okullaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bakan Nimet Çubukçu, "Çok sevdiğimiz çocuklarımızın mutlulukları ve verimlilikleri açısından en kalıcı yatırım okul öncesi eğitim sürecinde onlara yaptığımız yatırım. Ülkemizin gelecekteki başarısı, ekonomik, başarısı kalkınması, demokratikleşmesi ve büyümesi söz konusu olduğunda 7 yaş çok geç ve bu konuda çok geç kalmadan kararlı ve ısrarlı bir şekilde adımlarımızı hızlandırmalıyız" görüşünü de dile getirdi.

-memurlarnet-