Erdoğan, ATV'de canlı yayınlanan Başbakanla Gündem Özel programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, KPSS'nin iptalinin şimdilik gündemde olmadığını da açıkladı.

Erdoğan, ATV'de canlı yayınlanan Başbakanla Gündem Özel programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, KPSS'nin iptalinin şimdilik gündemde olmadığını da açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KPSS'deki kopya iddiaları üzerine birçok kişinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu belirterek, ''Yeni bir sınav teklifleri var. Bu hasarın tespiti çok önemli. Yeni bir imtihan 2 ay demek, 2 ay çok büyük bir kayıp'' dedi.

Eğitim harcamalarının savunma harcamalarının üzerine çıktığını ifade eden Erdoğan, bu yıl 30 bin öğretmen atamasının yapılmasının planlandığını ancak KPSS sorularının çalındığı iddiaları üzerine atamaların ertelendiğini söyledi.

Türkiye'de pedagojik formasyon noktasında ciddi açıklar olduğunu ve bunun önlenmesi için okul öncesi eğitim-öğretimi gerçekleştirecek öğretmen yetiştirilmesine önem verdiklerini anlatan Erdoğan, ''Öğretmen noktasında çok daha fazla sayıda atayalım diyoruz ama orada da mali disiplin noktasında önümüze arkadaşlar projeler getiriyor. Atamalarda belli bir kalite var. KPSS'den 70-80 puanın altına düşerek, alalım dersek, o zaman da nitelikli öğretmen noktasında sıkıntı yaşanıyor'' diye konuştu.

''Öğretmen noktasında kalitede ciddi sıkıntılar'' olduğu noktasında Milli Eğitim Bakanlığından yakınmalar geldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Biz yurt dışına lisansüstü eğitim için yılda ortalama bin öğrenci gönderelim diyoruz. Ancak yabancı dil sınavlarında hepsi dökülüyor, bu yüzden puan aşağıya indirildi. Yoksa bin öğrenci bulamayacaksınız. O zaman da mesafe almak mümkün değil. Bu öğrencilerimiz orada lisansüstü eğitimlerini yaptıktan sonra üniversitelerimizde değerlendirelim istiyoruz. Bütün mesele KPSS'deki puanlar... Yoksa sayısal olarak her yıl 30, 40, 50 bin öğretmen aldığımız yıllar oldu. Almaya da mecburuz. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz, zannediyorum birkaç yıl içinde bu açığı gideririz.''

-PAZARTESİ GÜNÜ YÖK İLE GÖRÜŞÜLECEK-

Başbakan Erdoğan, KPSS'deki kopya iddiaları üzerine imtihanı kazanmış ve atama bekleyen kişilerin mağdur olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''KPSS'de 350 civarındaki suiistimali yapanlar yüzünden birçok kişinin mağduriyeti, kaybı söz konusu. Kazanamayanların bu durumla ilgili yargıya intikal süreci de söz konusu olabilir. Zaten erteleme kararını vermelerinin altında yatan gerçek de bu. Yüksek Denetleme Kurulu değerlendirmeyi, çalışmasını yapıyor. Zannediyorum dün bir rapor sundular. Bizler de bu raporun neticesinde pazartesi günü YÖK ile görüşerek, nedir, ne değildir...

Yeni bir sınav teklifleri var. Bu hasarın tespiti çok önemli. Yeni bir imtihan 2 ay demek, 2 ay çok büyük bir kayıp. 30 bin öğretmen gidecekken gidemeyecek. Birinci dönemin ortasında ancak öğretmenler gitme durumunda olacak ki ailesi olan var, olmayan var. Bu çok çok sıkıntılı bir dönem olur.''

Başbakan Erdoğan, ''20 yaşına gelen bir insanın hayatı Silahlı Kuvvetlere hizmet sorunu yüzünden kayıp gidiyor. Neden bedelli askerlik olmasın? Neden halen Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı'nın arkasında duruyor?'' sorusu üzerine ''Bunu yeni anayasaya dahil ederiz'' yanıtını verdi. ''Yeni anayasa kabul edilirse, bunları yapacak mısınız'' diye sorulması üzerine de Erdoğan, ''inşallah'' dedi

haber50.com