Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri ana sınıfından itibaren gözetim altına alıyor. Öğrenciler rehber öğretmen eşliğinde izlenerek yetenekleri doğrultusunda eğitime yönlendirilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde uygulanan Eğitimde Yönlendirme Sistemi'ni 2011'de başlatıyor. İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, her bireyin ilgi, istek ve yeteneklerine göre bir alan ve eğitim programı olduğunu söyledi. Günümüzde eğitim anlayışının bilim ve teknolojinin gelişmesiyle değiştiğini belirten Er, projenin ayrıntılarını şöyle anlattı: "Öğrenim süresi içinde öğrenciler ders, sosyal ve eğitsel çalışmalar, kurs ve meslek seçimi hakkında karar vermek durumunda kalıyorlar. Bu aşamada öğrencilerin etkili karar verebilmesi için küçük yaşlarda bilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi gerekir. Yönlendirme çalışmalarıyla biz bunu yapacağız. Öğrenci ve ailesi çocuğunun hangi dalda eğitim alırsa başarılı olacağını bilecek. Batı ülkelerinde resmi kuruluşlarla birlikte, özel kuruluşlar da yaptıkları çalışmalarla öğrencileri ve aileleri yönlendiriyor. Ülkemiz henüz bu aşamaya gelmedi. Ancak öğrenciye ve ailesine çocuğunun bilim insanı olacağını, doktor veya tiyatrocu olabileceğini söyleyeceğiz. Bu konuda eğitim aldığında çok daha başarılı olacağı tavsiyesinde bulunacağız. Zorlama diye bir kural yok. Farklı dalda bir eğitim almak isterse, onun önü de açık." Milli Eğitim Bakanlığı, 2011'de başlayacak yönlendirme uygulaması nedeniyle, okulların fiziki yapılarını ve rehber öğretmen sayısını yeterli sayıya çıkaracak. Yönlendirme önce pilot okullarda uygulanacak. 2014'te tüm ülke genelinde uygulanmaya başlanacak.

HANGİ YÖNTEMLER

Yönlendirme çalışmasının başarıya ulaşması ve yanılma payının asgariye çekilmesi için MEB yetkilileri altı yöntem belirledi. Bakanlığın belirlediği yöntemlerin başında derslerle ilgili sınavlar, zihinsel yetenek testleri ve kişilik değerlendirme testleri geliyor. Bu testler gözlem teknikleri ile desteklenecek. Ayrıca bireysel ve grup danışmanlık faaliyetleri mercek altına alınacak. Öğrencinin ailesinin gözlemleri dikkate alınacak. Meslek seçmesi belirlenen öğrencilere meslekler hakkında bilgi verilecek. Mesleklerinde başarılı olmuş kişilerle konuşmaları sağlanacak.

Sistem nasıl çalışacak?

Ana sınıfından itibaren her öğrenciye ait bir öğrenci dosyası tutularak yöneltme süreci çok erken dönemlerde başlatılacak.

6, 7 ve 8 inci sınıfların her şubesi için tüm branş öğretmenleri tarafından sınıf gözlem formu hazırlanacak.

Şube rehber öğretmeni tarafından sınıf gözlem formlarına dayanılarak her öğrenci için gözlem raporu düzenlenecek.

Her ay veli bilgilendirme toplantısı yapılacak. B toplantılarda gözlem raporlarının bir örneği velilere dağıtılarak öğrenci ve/veya velinin eklemek istediği veya katılmadığı hususlar dikkate alınacak.

Gözlem raporları okul müdürü tarafından onaylandıktan sonra öğrenci dosyasına konulacak.

Diploma almaya hak kazanan öğrenciler için yöneltme öneri kurulu tarafından iki nüsha yöneltme öneri formu düzenlenecek. Bu forumların biri diplomayla birlikte öğrenciye. diğeri öğrenci dosyası ile birlikte kayıt yaptırdığı öğrenim kurumuna gönderilecek.

Öğrenci yönlendiği kurumda başarılar gösterdiği taktirde bir üst kuruma geçebilecek.