ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ:' '4x4'lük Eğitim İstiyoruz:Okul öncesini de kapsayan 12 yıllık, kesintisiz...'





Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak 23 yıldır ülkemizin eğitim sorunları konusunda kafa yoruyor, ülkenin gerçeklerini yerinde görüp gereksinimleri saptayarak bütün topluma mal olan akılcı, örnek projeler üretiyor ve uyguluyoruz. İşte bazıları:

· Kız çocuklarının da eğitimde erkek çocuklarımızla eşit eğitim hakkı elde etmesini sağlamak; başlık parası karşılığında çocuk yaşta evlendirilmelerini, berdel edilmelerini, kuma olmalarını önlemek için burs vererek onları destekleyen, kamuoyunun yakından bildiği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın benzerlerini geliştirdiği, temel eğitime yönelik Kardelenler, Baba Beni Okula Gönder, Anadolu'da Bir Kızım Var Öğretmen Olacak adlı projeler



· 2002 yılında %11 olduğunu saptadığımız erken çocukluk eğitimine kamuoyunun dikkatini çekerek başlattığımız Gülümseyen Gelecek anasınıfları projesi



· Meslek eğitimini desteklemek ve kız öğrencileri de meslek okullarına gitmeye özendirmek için Her Kızımız Bir Yıldız, Geleceğin Sigortası Kızlarımız, Bilgi Toplumu Kızları, Geleceğin Aydınlık Kızları projeleri



· Okumak isteyen kız çocuklarımız için her düzeyde “Kız Öğrenci Yurtları” yaptırma projesi



· YİBO’ların (Yatılı İlköğretim Bölge Okulları) çağdaş bir eğitim öğretim ortamına kavuşmasını sağlamak için “YİBO’lara Destek” projesi





· Eğitimin kalitesini artırmak için okullara kitap ve ders araç gereci desteğini içeren “Orada Bir Okul Var, Uzakta” projesi



Her zaman elini taşın altına koymuş, bu ülkenin bütün çocuklarının çağdaş ölçütlerde iyi bir eğitim alması için yurttaşlık sorumluluğunu yerine getirmiş, bu amacı varlık nedeni sayarak çalışmayı sürdüren bir sivil toplum örgütü olarak “4+4+4” biçiminde dile getirilen yasa tasarısı konusunda milletvekillerimizi uyarma ve isteklerimizi dile getirme sorumluluğumuzu ve hakkımızı kullanıyoruz.



Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Milletvekilleri,

Eğitimde “üç dörtlük” yasa önerisini kabul ederseniz

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

1. Türkiye'de 7 ile 14 yaş arasındaki her üç çocuktan biri çalıştırılıyor. Türkiye, çocuk işçiliğinin her geçen gün arttığı ülkelerden biri. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün araştırmasına göre 6 ile 14 yaş arasındaki toplam 11 milyon çocuğun 3 milyon 842 bini çalışıyor ve bu çocukların yarısından çoğu okuma, yazma bilmiyor. Çalışan çocukların yüzde 64’ü kazandığı paranın tamamını ya da çoğunu ailesine veriyor.

Sizler, birinci 4’ten sonra okula gitme zorunluluğunu ortadan kaldıracak olan bu yasaya onay vererek çocuk işçi sayısının artmasını mı istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

2. Nüfus İdaresi kayıtlarına göre Türkiye’deki resmi evliliklerde gelinlerin yüzde 26’sı 16- 19 yaş aralığındadır. Dini evlilikler de dikkate alındığında bu oranın en az yüzde 30 olduğu sanılmaktadır.

Araştırmalar, 8 yıllık kesintisiz eğitimle 16 yaşında evlenme olasılığının yüzde 44, 17 yaşında doğum yapma olasılığının da yüzde 36 azaldığını ortaya koyuyor.

Sizler, birinci 4’ten sonra okula gitme zorunluluğunu ortadan kaldıracak olan bu yasaya onay vererek çocuk gelinlerin ve çocuk annelerin sayısının artmasını mı istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

3. Türkiye’de 8 yıllık kesintisiz eğitimle 6-13 yaş grubunda okullaşma oranı, yüzde 99’a ulaştı.

Sizler, birinci 4’ten sonra okula gitme zorunluluğunu ortan kaldıracak olan bu yasaya onay vererek çocukların okul dışına itilmesini, çırak ya da gelin olmasını mı istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

4. 2002’de okul öncesi eğitimde yüzde 11 olan okullaşma oranı, sivil toplum örgütlerinin, bütün halkın desteğiyle yüzde 30’lara çıktı.

AB ülkelerinde yüzde 90’larda olan okullaşma oranına ulaşmak, toplumumuzun tümünün isteği iken sizler, okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almayan bu yasaya onay mı vermek istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

5. Ülkemizin çocukları, nitelikli bir eğitim almak, iyi bir lisede okuma şansı elde etmek uğruna 14-15 yaşlarında, ailelerinin kıt bütçelerinden nice zorlukla ayırdığı paralarla bütün hafta sonları dershanelere taşınıyor.

Sizler, birinci 4’ten sonra farklı okullara gitme fırsatı verileceği gerekçesiyle çocuklarımızın ikinci sınıftan başlayarak dershanelere gitmesini mi istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

6. Erkenden meslek eğitimi vermek yerine, en az 8. sınıf bitinceye kadar, çocuklara temel bilgilerin verilmesinin akademik başarıyı artırdığı görüşü, günümüz bilim insanlarının ileri sürdüğü ve güçlü dayanakları olan bir görüştür.

Sizler, birinci 4’ten sonra, 10 yaşında, çocukları bir mesleğe yönelterek sonradan onarılması olanaksız bilinçsiz seçimlere mahkûm mu etmek istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

7. Ülkemizde, kaynaştırma eğitimi ile engelli çocuklarımızın toplumsal yaşama katılması, yeni yeni benimsenmeye başlandı.

Sizler, ilk 4’ten sonra okula gitmeyi zorunlu olmaktan çıkararak engelli çocuklarımızı toplum dışına itmek mi istiyorsunuz?

TARİH SİZİ ASLA BAĞIŞLAMAZ!

BİZ YURTTAŞLAR DA SİZİ BAĞIŞLAMAYIZ.

BİZLER, SİZ MİLLETVEKİLLERİMİZDEN,

• Çocuklarımızın yaşamını, ülkemizin geleceğini kökten sarsacak olan böylesi değişikler yapılmadan önce biz yurttaşlara, bu alanda çalışan sivil toplum örgütlerine, bilim insanlarına danışmanızı istiyoruz.

• Eğitim sisteminde çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini karartacak değişiklikler yerine onlara, hiçbir ayırım yapılmadan eğitimde fırsat eşitliği ve kaliteli bir eğitim olanağı sağlanmasını istiyoruz.

• Bizler, çocuklarımızın düşünmeyi öğrenmiş, sorgulayan, insan sevgisi ve çağın gerektirdiği bilgiyle donanmış, evrensel insan haklarına saygılı, laik ve demokrat bireyler olarak yetişmesini istiyoruz.

• Bu “üç dörtlük” tasarısının yasalaşmasına engel olmanızı istiyoruz.

BİZ “ÜÇ TANE DÖRDE BÖLÜNMÜŞ” DEĞİL, OKUL ÖNCESİNİ DE KAPSAYAN, 12 YILLIK, KESİNTİSİZ, KALİTELİ, KISACASI “DÖRT DÖRTLÜK BİR EĞİTİM” İSTİYORUZ.



Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

Yönetim Kurulu