Açık hava oyunları


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Açık hava oyunları

  • #1
    SSSUMEYYEKELES - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2016
    Mesajlar
    1
    @SSSUMEYYEKELES



    Açık hava oyunları





    Açık hava oyunlarının çocuğun gelişimine olan etkileriyle ilgili bilgi almak istiyorum.

  • #2
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca







    Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük bölümünü evlerinde kapalı alanlarda hareketsiz kalarak, dijital aletlerle geçiriyorlar.


    Oysa açık havada koşup oynamanın çocuğun gelişiminde sağladığı katkı büyük. Klinik Psikolog Zeren Kadıoğlu’na bu faydaları sorduk.


    Çocuğumuzun sağlıklı büyümesi için açık hava oyunlarına ihtiyacı var mı?
    - Doğa; stres düzeyinin azalması, fiziksel sağlığın iyileşmesi, daha fazla yaratıcılık ve konsantrasyonun artmasını sağlar. Bu olumlu etkiler dışında çocuklar açık havada oyun oynadıklarında doğa onların merak duygusunu uyandırır ve insan olarak doğaya karşı sorumluluklarını anlamalarına da yardımcı olur.
    American Journal of Public Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre doğada yapılan etkinliklerin iç alanlarda yapılanlara göre Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği belirtilerini daha fazla azalttığı görülmüştür. Çünkü çocuklar açık havada daha fazla hareket ederek enerjilerini harcadıklarında sınıfta dikkat sorunu gösterme riskleri azalır, daha iyi konsantre olabilir.


    Çocukların sağlıklı büyümesi, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı olabilmesi için harekete, açık havaya, güneşe ihtiyaçları var mı?
    - Açık havada oyun oynamak yalnızca motor becerilerin gelişmesine değil obeziteyi de engeller. Bununla birlikte yaratıcılık ve ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkileri var. Çocuğun enerjisini boşaltabilmesi için açık hava oyunları şart.


    Çocukların açık havada oynamalarının faydaları neler?
    -Yurtdışında 9 bin okul öncesi çocuk üzerinde yapılan bir araştırmaya göre okul öncesi çocukların yarısı günlük oyun ihtiyaçları için ebeveynleri tarafından dışarı çıkartılıyor. Bu yaş çocuklarında en azından ebeveynlerden birisinin çocuğa dışarıda oyun oynarken eşlik etmesi gerekiyor, ancak Türkiye’de çoğu ebeveyn bunu yapamıyor. Okul öncesi çocuğun dışarıda oyun oynaması demek ebeveynin de daha aktif olması, dışarıya çıkması demektir. Aynı zamanda dışarıda birlikte oyun oynamak ebeveyn ve çocuk arasındaki duygusal bağı güçlendirir.


    Açık havanın D vitamini, kan dolaşımı, iştah, uykuya etkileri olur mu?
    - Aşırı kilolu olmak çocukların da sağlığını tehdit eder hale geldi. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve yüksek kolestrol bu sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Çocuklar açık havada oynadıklarında sağlıklı bir kiloda olmaları şansları artar çünkü ekstra kalori yakmış olurlar. Maalesef yalnızca besinlerden alınan D vitamini yeterli olmuyor. Çocuklar dışarıda daha fazla zaman geçirdiklerinde, vücutları daha fazla D vitamini üretir. Bu da sağlıklı kemik gelişimini destekler ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi gelecek riskleri indirger. Açık havada yapılan zıplamak, koşmak, tırmanmak gibi bedensel etkinlikler daha iyi uykuya ve davranışlarda iyileşmeye neden olabilir. Küçük ve büyük kasları gelişir, kemikleri güçlenir, genel sağlığı iyileşir. Ayrıca açık havanın bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinden de bahsedilir.


    Çocuktaki etkileri
    1- Otokontrol sağlar: Açık havada oyun oynamak çocukların daha fazla otokontrol kazanmalarına, hiperaktif çocukların durumlarının iyileşmesini sağlar. Yapılan araştırmalar doğada düzenli olarak zaman geçiren öğrencilerin sınıf içerisinde daha iyi performans gösterdiğini kanıtlıyor.
    2- Koordinasyona yardımcı olur: Koşu, paten gibi açık hava sporları çocukların kaslarını çalıştırmasını sağlar. Salıncakta öne arkaya sallanmak bile çocukların ritim, denge ve zamanlama duygusunu geliştirmesine yardımcı olur.
    3- Özgüveni arttırır: Paten kayarken, grup etkinliklerinde
    rol alırken çocuk başardığını hisseder ve zor işlere girmekten endişe
    duymaz.

    (hürriyetten alıntı)


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Okul oncesi açık hava oyunları ödevi.
      Konu Sahibi senasare Forum SERBEST KÜRSÜ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Ekim.2013, 23:20
    2. hava grafiği...bugun hava nasıl...?
      Konu Sahibi hetuce Forum Hava Grafiği Örnekleri
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 29.Aralık.2011, 20:11
    3. Volkan Konak - Harbiye Açık Hava Sahnesi İstanbul Konseri
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum MÜZİK
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 13.Haziran.2010, 23:23
    4. Kenan Doğulu - Harbiye Açık Hava Sahnesi İstanbul Konseri
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum MÜZİK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 13.Haziran.2010, 12:35
    5. Zeka oyunları zihninizi açık tutar
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum KİŞİSEL GELİŞİM
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Ocak.2010, 17:19

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş