Ana Fikir: Yenilik,Biçim
Nurullah Ataç bu bölümünde ‘’yeryüzü’’ adlı bir dergiyi eleştirmektedir. Derginin yazarları, genç olmalarına rağmen yeniliğe özenmenin pek iyi olmadı-
ğını savunmaktadır.Ataç ise buna karşı çıkmaktadır. Ayrıca şekilperestliği de yanlış ifade ettiklerini söyler.Ataç, yeniliğe ve biçime çok önem vermektedir.
Şiir Üzerine
Yazar M.Tevfikoğlu’nun türkçesinin yanlışlığı ve kötülüğü hakkında yaz-
mıştır.M. Tevfikoğlu yabancı kelimelere yer vermiştir. Ataç ise bu davranışın
yanlış olduğunu savunmuştur.
M. Tevfikoğlu şiirin sadece söz sanatı olduğunu, musiki olduğunu söyle-
mekte ,Ataç ise bunu da yanlış bulmaktadır.
Bir Roman
Ataç bu bölümünde ise roman yazan birini,romanının cansızlığını , dur-
gunluğunu,romandaki kişilerin özgüvensizliğini, kişiliksizliğini eleştiriyor.Orhan
Hançeroğlu’nun yazısına özgürlük ve canlılık vermediğinden söz ediyor.Hançer-
oğlu’nun buna kibarca cevap vermesinden sonra,sözlerini ve romanı tekrar ince-
lemesine rağmen söylediklerinin iki kat daha doğru olduğuna inanıyor.
Bir Hikâyeci
Nurullah Ataç hikâyelerden hoşlanmayan biridir,çünkü hikâyelerin dilini beğenmemektedir.Bugüne kadar sadece bir hikâyeyi tam olarak okuyabilmiştir.
Okuyamadıklarında mutlaka saçma ve yanlış cümle çıktığından dolayı sinirden o hi-
kâyeleri bırakmıştır.Mesela ‘’At bir metafiziğe sahiptir.’’gibi.O okuduğu bir hikâye ise Muzaffer Hacıhasanoğlu’nundur.Onun hikâyesini ise özenli diye beğenmiştir.
Gelenek
Yazar bilimsel terimleri öğrenmemiş olmasına rağmen bunlarla ilgili ya-
zıları sevmektedir.Bu yazılar kişilerin her şeyin göründüğü gibi olmadığını göster-
diği için sevmektedir.Bizim küçük sandığımız büyük,sonsuz sandığımız daracıkmış.. gibi.Terimleri anlamasa da bu tür yazılardan hoşlanmaktadır.
Güzel
Güzel hep olumlu bir kavaram değildir.Daha doğrusu güzel bir şey her- kes için güzel değildir.Kimisi duygusaldır,duygusal roman sever ; kimisi tam tersi
macera romanı sever.Yazar güzellik ve dürütü ele almıştır.
Gençlere Öğüt
Gençler Nurullah Ataç’tan bir yazı istemiştir.Yazar ise bunun güzel mi, iyi mi olduğuna karar verememiştir.Kendisinin yazılmasının yanlış olduğunu düşün- mektedir.Çünkü gençler yeniyi,yeniyle ilgili yazıları seçmelidir diye düşünüyor.Ya-zar da yeniyle ilgilenmek istemiştir fakat bir türlü olmamış ve tükenmiştir.Bu ne-denle kendisini gençlere önermiyor.
Yaşlılar,Gençler
Yazar,’’Böyle evlat dostlar başına.’’ gencinden hoşlanmamaktadır.Yani gençlerin yaşlıları,onların eskiyi anlatan dillerini paşa bir biçimde dinleyip yerinde duranlardan hoşlanmıyor.O hoplayan,yarınlara koşan , yeniliklere atlayıp daha şim-diden arkasına bakmayan gençlerden hoşlanıyor.Ama bunun yaşlıları dikkate alma-mak ve saygısızlık yapmak anlamına gelmediğini belirterek.Genç yeni olmalı ve ge-rektiğinde önünü iliklemelidir.
Dil
Ataç Türkçe dergi ve gazeteleri okumayıp şiirlerle yetinmekte,hatta onlara bile katlanamamaktadır.Çünkü bunları yazanların Avrupa’dakilerle bir yazıl-
dığı için sevmemekte ve okuyamamaktadır.Yani Türkçe’nin kullanılmadığından şikâ-yetçidir.Avrupa’yı taklit etmememiz gerektiğini ve bunun için yazarların ortaklaşa bir yardımlaşma içinde olmaları gerektiğini düşünmektedir.
Övülmek
Övülmek herkes için güzeldir . Övgüyü kimse ret edemez.Bu, kendini beğenmişlik değildir.Kişi eğer övülmek için,durmadan kendi yaptığı güzellikleri,ha-reketleri söylüyorsa o,acizliktir.Kendisinde o güzelliklerin olup olmadığından emin değildir.Bir işaret ister hareketlerinin iyiliği ya da kötülüğü için ve böylece rahat-
lar.Bu yüzden övmek ve övülmek çok yaralı bir şeydir.Yazar da bundan yanadır.