BAŞKALARININ SES TONLARINI TAKLİT EDEBİLİYORUM.
Etkinlik Önerileri:
1. Ses tonlamanızı ve yüksekliğini değiştirerek basit bir hikâye anlatın. Örneğin, köpeğin “hay, hay” demesini tok bir ses ve civcivin “cik, cik” demesini için ince bir ses kullanın. Bebeğin çıkarabildiği seslerle sizi taklit etmesini sağlayın.
2. Bebeğinizle beraber oynarken sesinizi ilginç şekillerde kullanın. Örneğin, oyuncak bir uçağı uçururken “Uçak havada yukarı, yukarı uçuyor, sonra aşağı, aşağı iniyor.” derken sizde sesinizi her “aşağı” dediğinizde alçaltın. Aynı şeyi “yukarı” derken de yapın ve sonra yukarı ve aşağıyı karışık düzende kullanın. Bebeği, sizi taklit ederken, aynı ses tonunu kullanması için cesaretlendirin.
3. “Ce-ee” oynarken, “Ce-ee” veya “Bö-öö” derken sesinizi abartın. Oyunu oynarken, bebek kelimeleri söyler ve ses tonunu değiştirirse “Ay! Beni korkuttun.” diyerek ödüllendirin.
4. “Oh, oh” derken ikinci hecede sesinizin tonunu alçaltın. Bebekle beraber komiklik yaparken bunu pek çok kez tekrarlarsanız, çocukta sizi taklit edecektir.
5. Kutu içinden fırlayan veya zıplayan bir oyuncak kullanın. Kutu açılınca veya oyuncak zıplayınca farklı ses tonları kullanın. Bebeği sizi taklit etmesi için cesaretlendirin.