Ölçme, ölçme sonucunu tahmin etme, tahmini sonuçla karşılaştırma, standart olmayan araçlarla ölçüm yapma kazanımlarına yönelik olarak bir dizi çalışma yaptık.
İlk etapta tahmin kazanımına ağırlık verdik. Çok uçuk tahminlerle karşılaştık, ancak fazlaca pratik yapınca çocuklarda tahmin becerisi kısmen yapılandırıldı. Mesela sulu boya kutusu kaç şeker boyu eder? sorusuna 50 60 denirken, etkinliğin sonlarında daha mantıklı tahminlerle karşılaştık. Tahmin becerisi, günlük hayatta da kullandığımız, hayatımızı kolaylaştıran ve daha da önemlisi "Düşünme Becerileri"ni geliştiren bir eylem.
Bu çalışmayı, "Bu eşya buraya sıpar mı? Bu araba buradan geçer mi? Deneme şansımız olmasaydı acaba bu eşyaların buraya sığacağını nasıl bilebilirdik?" sorularıyla standart olmayan ölçme araçlarıyla ölçüm yapıp sığıp sığmayacağın anladık. Komplike, birbirini destekleyen kazanım zinciri oldu.
Ancak ölçme yaparken bir çok sorunla karşılaştık. Ayrıca bu uygulama bir sorunu daha ortaya çıkardı. Kuş bakışı aynı uzunlukta olan biri eğri biri düz iki çizgiden eğri olanın daha uzun olduğu, ayrı bir uygulama daha yapmamız gerektiğini ortaya çıkardı.