Deneyin adı: Eriyen Ve Erimeyen Maddeler

Materyaller: Un , tuz, şeker, kum, taş, pirinç, su ve plastik bardak.
UYGULAMA:Çocuklara, bazı nesnelerin suya atılıp karıştırıldığında eridiği ve bazılarının da erimediği söylenir. Suda eriyen ve erimeyen nesnelerin neler olabileceği sorulur. Çevrelerinden gözlemledikleri ve yaşantılarından edindikleri tecrübeleri dile getirmeleri için yardımcı olunur. Suya ya da başka bir sıvı içeceğin içine bir şey atıp atmadıkları, sonucunda nelerin olduğu konusunda düşünceleri alınır.
Çocuklardan , plastik bardakların içine bir miktar su koymaları istenir. Her çocuğun bir malzeme seçmesi istenir ve bu malzemenin suda eriyip erimediği sorulur. Ardından, bu malzemeyi suya katarak karıştırması sağlanır. Malzemenin aldığı şekil ve suyun aldığı renk, suyun görüntüsü ve varsa tadındaki değişiklik hakkında sorular sorulur.
Tüm maddeler sırayla denenir. Sonucu tüm sınıfın görmesi sağlanır. Etkinlik sonunda çocuklarla , hangi malzemelerin eridiği hangilerinin erimediği , eriyen maddelerin ne kadar sürede eridiği hakkında sohbet edilir. Çocuklardan , neden bazı maddelerin daha çabuk bazılarınınsa daha yavaş eridiği konusunda tahmin yürütmeleri istenir. Etkinliğin içinde saklı olan ipuçları verilerek anlamalarına yardımcı olunur.