Konuşma Bozukluğu Nedir?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Konuşma Bozukluğu Nedir?

  • #1
    Ayşe Turan BAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    27.Şubat.2009
    Nereden
    Türkiye'nin kalbinden
    Mesajlar
    12,566
    @Ayşe Turan BAL



    Konuşma Bozukluğu Nedir?





    Konuşma bozukluğu denilince ilk akla gelen gerek konuşmanın akıcılığının bozulması, gerekse de bazen konuşmaya eşlik eden uygunsuz vücut devinimlerinin yer alması sonucunda dinleyenleri ne konuşulduğu ile ilgili olmayıp, nasıl konuşulduğuna dikkat çekmesi açısından kekemelik olmaktadır. Ancak konuşma bozuklukları dilin sesli sembolleri, artikülasyon, ses ve işitme olmak üzere geniş bir alanı kapsar. Kimi çocuğun istendik bir konuşma yapamamasının nedeni, konuşmaya karşı bir isteğin ve hazırlığın olmamasından kaynaklanabilir. Kimi çocukta işitme yoluyla ilk karşılaştığı kelimeler onda geçici bir anlam kazanana kadar iz bırakmayabilir. Bir iç lisan hazırlığı olmadığında da onda karşılıklı anlaşmayı gerektirecek bir anlatım yeteneği gelişmez. Bunun için anlamlı bir konuşma dili kazanması ancak sağlam bir merkezi sinir sistemine sahip olmakla mümkündür. ;

    Kimi çocuğun anlaşılmaz bir konuşma sergilemesinin temelinde dil, dudaklar, çene, damak ve çevresel sinirlerin zayıf ya da fonksiyonlarını yerine getirememesi rol oynayabilir. Sonuçta böylesi çocuğun sesi doğru çıkarması ve anlamlı iletişim kurması olanaksız olmaktadır. Ayrıca istendik bir konuşmanın sergilenememesinin önemli nedenlerinden birisi de çocuğun işitme organında sorunun olmasıdır. Konuşma bozukluğu, organik ya da görevsel nedenlerle konuşmanın anlaşılmasını güçleştirecek biçimde değişkenlik göstermesi durumudur. Eğer bir konuşma hoş olmayan sesle veya yaşına uygun olmayan, anlaşılmayan bir şekilde yapılır; dolayısıyla normalden çok farklılık gösterir ve dikkati konuşana çeker ise genellikle engelli konuşma olarak kabul edilir. Konuşmayı diğer insanların konuşmalarından dikkati çekecek kadar sapma gösterdiği, iletişimi karıştırdığı ve konuşanda uyumsuzluk yarattığı zaman engellidir şeklinde de tanımlanabilir. Bir diğer tanım, çocuğun konuşması, dinleyenlerin dikkatini ne söylediğine olduğu kadar daha çok nasıl söylediğine çektiği zaman engellidir. Bu tanımlardan sonda konuşma bozukluğunu şu şekilde yapmak mümkündür; Konuşma bozukluğu, konuşmanın akışında, ritminde, tizliğinde, vurgularında, ses birimlerinin bireyin çocuğun konuşma engelli olarak kabul edilmesi için, aşağıdaki durumlardan birinde sorun yaşanması demektir. Bunlar; ;

    konuşmanın anlaşılır şekilde olmaması,
    konuşmanın duyulmasında yetersizlik olması,
    sesin bozuk ve tırmalayıcı olması,
    sesin çıkarılmasının, ritminin ve vurgularının bozuk olması,
    dil yönünden kelime dağarcığı ve gramer yetersizliklerinin olması,
    konuşmanın bireyin yaşına ve fiziksel yapısına uygunsuzluğu,
    görüldüğü gibi konuşma bozukluğu sadece kekemelik (ritim) ile sınırlı olmayıp iletişim ile ilgili geniş bir alanı kapsamaktadır. Bunun için her konuşma bozukluğu hakkında ayrı ayrı bilgi edinip sorunun çeşidine göre eğitim ve sağaltım yöntemleri uygulamak gerekir. Bu nedenle konuşma bozukluklarından artikülasyon bozukluğu, gecikmiş konuşma kekemelik ve diğer konuşma engelleri (yabancı dil ve bölgesel konuşma ayrılıkları, damak ve dudak yarıklığı, beyin engeli, afazi, dizartri ve disleksi) ile ilgili temel bilgilerin ve sağaltım etkinliklerin ele alınması uygun görülmektedir.

    .ALINTIDIR.
    ww.psikologum.com

  • #2
    ekn1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Mayıs.2009
    Mesajlar
    1
    @ekn1



    konuşma geriliği





    merhabalar benim bir sorum olacak size benim kızım 28.02.2006 doğumlu. konuşmalarını ben anlıyorum ama çocu kişi dışardan anlamıyor. sert harfler k l r gibi harflerin yerine daha farklı harfler kullanıyor buda kurduğu cümleyi anlaşılmaz yapıyor. sizce bir uzmanla görüşmelimiyim beklemelimiyim

  • #3
    f-çorum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Kasım.2009
    Mesajlar
    1
    @f-çorum



    konuşma bozukluğu olan öğrencim var yardım edin





    merhaba benimde 2007 doğumlu bir öğrencim var.kounuşmasında problem var.konuştuklarını çok zor anlıyorum.bebek gibi konuşuyor.etkinliklerde sürekli onu ön plana alıyorum konuşturmaya çalışıyorum.sürekli tekerleme şarkı vb şeyler söyletiyorum.çok fazla bir ilerleme yok.ne yapabilirim lütfen yardımcı olun.bir uzmana yönlendirmelimiyim.

  • #4
    Selma Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    çorum
    Mesajlar
    22,939
    @Selma Hoca







    Alıntı f-çorum Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhaba benimde 2007 doğumlu bir öğrencim var.kounuşmasında problem var.konuştuklarını çok zor anlıyorum.bebek gibi konuşuyor.etkinliklerde sürekli onu ön plana alıyorum konuşturmaya çalışıyorum.sürekli tekerleme şarkı vb şeyler söyletiyorum.çok fazla bir ilerleme yok.ne yapabilirim lütfen yardımcı olun.bir uzmana yönlendirmelimiyim.
    hocam aynı durum benim oğlumdada vardı o da 2007 li, çok geç konuşmaya başlamıştı ve konuşması anlaşılır değildi, uzman doktorlara götürdük herşey normal görünüyordu geçen sene anaokuluna gitti bu senede anasınıfında benim öğrencim aynı zamanda..Bu sene çok mesafe katetti hatta şu an sene başındakinden daha iyi seviyede.Konuşma ve sosyal gelişimini takip etmek için özellikle kendi sınıfıma aldım.Şarkı söylerken diğer çocuklara göre tam anlaşılmıyor sözleri ama önceleri hiç katılmazdı şimdi katılıyor ve kendini geliştiriyor.
    Aile uzman doktora götürmüşmü,kaç yaşında konuşmaya başlamış, dil ile ilgili fiziksel bir problem varmı,işitme problemi var mı, çocuk asosyalmi,otizm belirtileri var mı bunların araştırılması lazım.Herşey normalse o zaman biraz zamana ve özgüveninin gelişmesine ihtiyacı var.

  • #5
    Gülçin PEKMEZCİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    28.Aralık.2009
    Nereden
    Sakarya
    Mesajlar
    2,783
    @Gülçin PEKMEZCİ







    benimde sınıfımda 2007'li öğrencim var konuşma sorunu yaşıyor dediklerini anlamakta zorlanıyorum kendini tam ifade edemediği için sürekli bana dokunarak iletişim kurmaya çalışıyordu. İlk önce okuldaki rehberlik hocasına yolladım oda sağolsun çok ilgilenmedi çocukta bir şeyler var diyorum sorumsuz rehberlik hocasına yine inanmadı en sonunda aileye söyledim ilk önce psikoloğa götürün dedim. Psikolog bakmış bana form yolladılar çocukla ilgili düşünce ve gözlemlerimi yazdım bunun doğrultusunda çoçuk gelişimi uzmanına yönlendirmişler aileyi oda bazı testler yapmış bunun sonucunda çocukda görsel algılama yaşının 2 yaş altında seyir ediyormuş. ben ısrar etmesem okuldaki sorumsuz rehberlik hocasına kalsa çocuk öyle kalacak.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. konuşma bozukluğu için etkinlik ?
      Konu Sahibi hkaran Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 15.Kasım.2016, 21:40
    2. görme işitme dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklara yönelik günlük plan
      Konu Sahibi pınar ünlü Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 11.Nisan.2012, 18:29
    3. konuşma bozukluğu olan öğrencim için ?
      Konu Sahibi hkaran Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 01.Nisan.2011, 01:48
    4. Akıcı Konuşma Bozukluğu (Kekemelik)
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Aralık.2009, 01:11
    5. KONUŞMA BOZUKLUĞU GİDERİLEBİLİR Mİ?
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Kasım.2009, 18:52

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş