Sporun Çocuk Psikolojisi Üzerindeki Önemi


İyi beslenme, özbakım ve yeterli dinlenmenin yanı sıra, güvenli ve sağlıklı bir ortamda çocukların fiziksel gelişimlerini destekleyecek spor faaliyetlerinin de fiziksel ve ruhsal gelişimleri üzerinde oldukça etkisi vardır.

Yeni yürümeye başlayan çocuk bedenini istediği gibi yönlendirebilmenin ve hareketleri üstünde hakimiyet kurabilemenin mutluluğunu yaşar. Gelişimi süresince bedenini farklı şekilde kullanmayı deneyimleyerek (koşarak, atlayarak, sıçrayarak, vb. gibi) fiziksel yeterliliklerini keşfetmeye çalışır. Bu keşif sürecinde çocuğun çevresindeki yetişkinlerden aldığı destek, yapılan doğru yönlendirmeler çocuğun özgüveninin gelişiminde büyük bir etkendir.

Okulöncesi ve ilkokul döneminde basketbol, voleybol gibi takım sporlarını gerçekleştirmeleri sosyal becerilerinin artmasını sağlar. Özellikle takım içinde işbirliği, paylaşma, yardımlaşma, etkili iletişim kurabilme ve problem çözme gibi beceriler sergilemeyi öğrenirler. Bireysel hırsların takımın önüne geçmesini engellemeyi ve duygularını kontrol etmeyi öğrenir. İleride iş hayatında olası bir ekip çalışmasında kullanacakları becerilerin ilk adımları bu süreçte atılabilir.

Sporun çocuğun sosyal gelişimindeki etkisi kadar duygusal ve bilişsel gelişimi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kendi performansını deneyimleyen çocuk güçlü yönlerinin farkında olur ve özgüveni gelişir. Özellikle içedönük çocukların güven verici bir eğitmen liderliğinde takım sporlarına katıldıklarında kendilerini daha rahat ortaya koydukları görülür. Ayrıca öfkesini kontrol etmekte zorlanan ya da saldırgan davranışlar gösteren çocuklar da takım sporlarında kurallara uymayı, koordine olmayı ve disiplin altına girmeyi öğrenirler. Takım için sorumluluk alması gerektiğini farkeden çocuk benmerkezci davranışlar yerine işbirlikçi ve dostça davranışlar geliştirir. Ayrıca yapılan faaliyete odaklanması da dikkat sürelerinin gelişiminde etkilidir.

Dolayısıyla, erken yaşta sporla tanışma ve yapılan aktiviteyi düzenli olarak sürdürme çocuğun fiziksel olduğu kadar ruhsal gelişimini de olumlu yönde destekler. Bu inanca sahip anne babalar çocukları yaş dönemine uygun sporlara yönlendirerek hayata iyi bir başlangıç yapmalarını sağlayabilirler.

Uzm. Psikolojik Danışman Filiz Çetin