Aileleri çocukları spor yapmaya teşvik etmeleri konusunda uyaran uzmanlar, yaşına uygun spor faaliyetiyle çocukların sağlıklı bir yaşam sürebileceklerini belirtiyorlar.

Bilgisayar ve televizyonun hayatımızda önemli bir yer kazanmasının ardından spordan ve sosyal aktivitelerden uzak kalan çocukların ailelerin desteği ile spora yönlendirilmeleri gerekiyor.

Mayo Clinic, son yıllarda çocukların spordan uzak, hareketsiz bir yaşam tarzını benimsediğini ve bunun önüne geçmek içinde, ailelere çok önemli roller düştüğünü açıkladı. Çocuklara hangi spor dalını seçmesi konusunda yardımcı olmak için ailelerin çocuklarını spor etkinliklerine götürebileceklerini veya kendi ilgilendikleri spor dallarını çocuklarıyla paylaşabileceklerini ifade ediyor.

Çocuğun yaşına uygun spor aktiviteleri nelerdir?

Çocukların ilgisini çeken spor ve aktivite tercihlerini ailelerine anlattıklarını ve buradan hareketle çocuğun olgunluğu ve yetenekleri doğrultusunda çocukların spora yönlendirilebileceğini söyleyen uzmanlar belirli yaş grupları için uygun sporları belirttiler.

2-5 yaş arası uygun aktiviteler: Yeni yürümeye başlayan ve okul öncesi çocuklar için birçok temel hareket uygulanabilir, fakat organize spor etkinlikleri için bu çocukların yaşı çok küçük. Bu yaştaki çocuklar için koşma, tırmanma, düşme, tekmeleme, dans, küçük bir topu yakalama, bisiklete binme, aile denetimindeki su oyunları gibi plansız serbest oyunlar en iyisi.

6-7 yaş arası uygun aktiviteler: Büyüyen çocukların koordinasyonları ve dikkat süreleri de gelişir. Emirleri yerine getirmede ve takım çalışmasının önemini anlamada daha iyi olurlar. Bu durumda önerilen bazı etkinlikler şunlardır: basketbol, futbol, jimnastik, yüzme, tenis, golf, atletizm ve Uzakdoğu sporları.

8 yaş ve üstü çocuklar için uygun aktiviteler: Bu yaştaki çocuklar temas sporları da dahil hemen hemen tüm sporları yapabilirler. Dikkatlice denetlenmiş güç sporları da bu yaşta yapılabilir.

Ailelere düşen görevler nelerdir?

· Çocuğunuz sporla ilgilenmezse başka fiziksel aktiviteler bulabilirsiniz. Örneğin, ailece bisiklete binebilir, doğa gezilerine çıkabilirsiniz.

· Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ip atlama, basketbol oynama gibi etkinliklere katılmasını sağlayarak aktif zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

· Çocuğunuza kazandığı veya kaybettiği anda onu koşulsuz sevdiğinizi hissettirin. Hedefin kazanmak değil fiziksel kapasite ve yetenekleri geliştirmek olduğunu unutmayın ve gelişmiş yeteneklerini güçlendirin.

· Çocuğunuzun yetenekleri konusunda gerçekçi olun.

· Çocuğunuzu istemediği hiçbir aktiviteye zorlamayın.

· Spordan zevk alın, kendi hedeflerinizi belirleyin ve çocuğunuza pozitif bir model olun. Unutmayın çocuklar duyduklarından çok gördüklerini öğrenirler.
alıntıdır