Ağır metaller ve balık

Bebeğinize kalkan gibi dip balıklarını vermekten kaçının. Palamut gibi, yüzey balıklarını tercih edin. Dip balıkları ağır metaller taşıyabiliyor.
Geri Dön
Deniz dibine çöken tehlikeli maddeler, özellikle ağır metaller, özellikle de cıva, buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna geçebiliyor. Büyük balıklar da küçük balıklara göre daha fazla ağır metal taşıyor.

Cıva aslında heryerde mevcut. Soluduğumuz havada bile. Cıva suya girdiğinde bakteriler onu metil cıvaya çevirir. Bu da sudan balıklara geçer. Metil cıva balıkların kaslarındaki proteine sıkıca bağlanır ve pişirilse bile orada kalır. Hemen hemen tüm balıklar bir miktar cıva içerir. Ama büyük avcı balıklar en fazla cıvayı toplar. Bunun sebebi avcı balıkların diğer balıkları yemesidir. Avcı balık ne kadar büyükse o kadar fazla balık yer ve o kadar fazla cıva alır. Ayrıca büyük balıklar diğerlerine göre daha uzun yaşadıkları için de vücutlarında daha fazla cıva biriktirirler. Bu yüzden hamilelikte kontrollü ortamda üretilen kültür balıkları ve temiz alanda yakalandığına emin olunan balıklar tercih edilmelidir. Civa oranı yüksek balıklar kılıç balığı, köpek balığı ve büyük uskumrudur. Bunların hamileler ve çocuklar tarafından tüketilmesi uygun değildir. Bebek ve çocukların beyinleri ve sinir sistemleri yeni gelişiyor olduğundan bu ağır metale karşı çok daha hassastır.

Ancak çocuğunuz cıva almasın diye menüden balığı kaldırmak doğru değil. Cıva birçok şeyde zaten var. Az miktarda cıvanın da sağlığa bir zararı yok. Eğer cıvadan korumak için balık yedirmezseniz, çocuğunuz balığın yüzlerce faydasından mahrum kalmış olur. Cıva seviyesi en düşük ve sağlıklı yağ oranı en yüksek olan balıklar: Hamsi, ringa, uskumru, alabalık, somon, sardalya, tirsidir.


.alıntıdır.