Çocuklarda Ara Öğünlerde Hangi Yiyecekleri Tercih Etmeli?


Çocukluk yaş grubu beslenme ve detayları açısından çok değişken yıllardır.. Çocuğun yiyebileceği besinler çeşit, kıvam ve miktar olarak sürekli değişkenlik gösterir.

Beslenmede diğer bir değişken ise günlük öğün sayılarıdır. Genellikle bebek, anne sütüyle beslenirken her iki saatte bir emzirilirken daha sonra üç saatte bir beslenmeye başlar. Altıncı ayda ek gıdalar başlanınca da üç saatte bir beslenme düzenini sürdürmeye gayret ederiz. Bu arada bebek büyüdükçe gün içindeki bazı öğünlerinde tükettiği besinler anne sütünden daha koyu kıvamlı, pütürlü ve hatta katı besinler olmaya başlar. Bir yaşında bebek üç ana öğün ve 2-3 ara öğün düzeninde beslenilmeye çalışılır.

Ancak bir yaşından sonra pek çok bebek günlük öğün sayısını azaltma eğilimi gösterir. Hem büyüme hızı düştüğü için kilosu başına alması gereken enerji değeri düşmüştür, hem de bir öğünde alabileceği besin miktarı artmıştır. İşte bu nedenle bebek günde 6-7 öğünü tolere edemeyebilir. Bu da öğün saatlerinde yaşanan isteksizlik olarak yaşanır. Anneler çocuklarının iştahsız olduğunu düşünmeye başlar. İşte bu nedenle ana öğünlerde ne ve ne kadar yiyeceği kadar, ara öğünlerde ne yiyeceği ve ara öğün sayısına da dikkat etmek gerekir. Eğer bir çocuk ara öğünlerden sonraki ana öğünde isteksizlik gösteriyorsa söz konusu ara öğünün varlığı ve bebeğin bu ara öğünde ne yediği sorgulanmalı, dikkat edilmelidir.

Ara öğünde daima ana öğüne göre daha az miktarda yedirmeli, bu ara öğünde yediklerimizle bir sonraki ana öğünde tok olmasına neden olmamalıyız.
O halde midede daha kolay ve hızlı sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Ara öğün oluştururken bu prensipleri dikkate alırsak, hacmi az, besleyici değeri yüksek ve hazmı kolay besinlerin tercih edilmesi doğru olandır. Bu nedenle de ara öğünlerde yoğurt, süt, meyveli yoğurt, meyve püresi, çocuklara özel meyveli süt ürünleri ve taze peynirden yapılan sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Böylece, çocuğun fazla enerji alıp obezite geliştirme riski önlenmiş, protein ve kalsiyum alımları da desteklenmiş olur. Çocuğumuzun beslenmesini, sağlıklı besinlerle ihtiyaçları doğrultusunda desteklemiş, bir sonraki öğünde besin alımları için bir risk yaratmamış oluruz.


.alıntı.