Eğer bebeğinizi emzirme yerine biberonla beslerneye karar verirseniz bu kararınızda hoşnut olmalısınız. Kendinizi suçlu hissetmeyin ya da bebeğinize en iyi ikinci seçeneği sunduğunuzu düşünmeyin. Bu tür hisler yalnızca sizin bebeğinizi beslemenizle elde edeceğiniz mutluluğu yok edecektir. Her durumda bebeğinizin konforunu sağlayın ve tüm dikkatinizi ona yönlendirin.

* Nasıl yapılır?
Formüle edilmiş sütü tarif edildiği gibi, 24 saat yetecek kadar hazırlayın. Biberonu gereksinim duyduğunuz ana kadar buzdolabında saklayın ve kullanılmamış formüle sütleri bundan sonra atın. Artmış sütü asla kullanmayın. potansiyel olarak bakteri büyümesi için bir ortam oluşturmaktadır. Bazı bebekler biberonu oda sıcaklığında severler ama .sizin bebeğiniz ılık olarak severse siz biberonu bir biberon ısıtıcısıyla ya da içinde sıcak su bulunan bir kap içine koyarak ısıtabilirsiniz. Biberonu bebeğinize vermeden önce çok sıcak olup olmadığını bileğinizin iç yüzüyle kontrol edebilirsiniz.

Sütün, biberon memesinden doğru hızda akıp akmadığını kontrol edin, Eğer bebek sütü içmek için çok zorlanıyorsa akım yavaş demektir ve daha büyük deliği olan bir meme gerekmektedir. Diğer yandan bebeğiniz çok fazla süt yutuyor ye süt ağzının köşesinden akıyorsa, süt akımı çok fazla demektir ve biberon memesini deliği daha küçük olanla değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer biberon memesi beslenme sırasında düzleşirse oluan vakum etkisini yok etmek için memeyi bebeğin ağzından nazikçe çekip çıkarın ve sonra tekrar verin.

Biberonun memesini bebeğin dudaklarında gezdirerek bebeğinizi beslenme için teşvik edebilirsiniz. Ağzını açınca memeyi dudakları arasına yerleştirin, bebeğiniz emmeye başlayacaktır. Biberonu biraz havaya kaldırın, içindeki süt memenin tamamını doldursun böylece bebek gaza sebep olabilecek havayı emmemiş olacaktır. Kusmaya ve boğulmaya yol açabileceği için bebeği beslenirken asla yalnız bırakmayın. Kızarmış ekmek parçaları, hazır mısır gevreği ya da pirinç patlağı gibi katı gıdalar da boğulmalara sebep olabileceğinden, bu tür katı gıdaları da biberona eklemeyin. Beslenme için bebeğinizin gereksinimi olan süt miktarı, bebeğiniz büyüyüp ağırlık kazandıkça değişecektir. ilk zamanlar yalnızca elli ya da yüz gram kadar mama alırken daha sonraları bu miktar artacaktır. Doktorunuz bebeğin büyiimesini izlemeniz için size bir izleme kartı verecektir.

Barsak gazları bazen sorun yaratabilir, bu durumda beslemeye ara verin ve bebeği omzunuza doğru yatırıp hafifçe sallayın ya da kucağınızda bir elinizle desteklerken bir elinizle de sırtına hafif hafif masaj yapın. Bu işlemi beslenmesi bittikten sonra da yapabilirsiniz. Bebek beslenme sırasında ya da sonrasında çok az miktarda mamayı çıkartabilir, bu normaldir. Eğer kusması sıklaşır ya da şiddetlenirse doktora danışmalısınız.


alıntı