Bebeklerin Yemek Alışkanlıkları


Her bebek farklı tatlara ve dokulara her zaman için aynı tepkiyi vermez. Bazı 6 aylık bebekler sadece çok yumuşak ve hazmı çok kolay yiyecekler yiyebilirken, bazıları da kısa süre içerisinde nispeten sert gıdalara geçiş yapabilir. Ona sürekli yeni yiyecekler vererek tepkisini ölçmek mantıklı görünse de, asla beğenmediği bir şeyi vermeye zorlamamalısınız. 6 aya kadar anne sütü ve gerek olursa mama, bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Ama şu konulara özellikle dikkat etmelisiniz:
İnek sütü, keçi sütü 12. ayını doldurmamış bebekler için uygun değildir. Bu sütler, çocuğun beslenmesi ve büyümesi için yeterli besin öğeleri içermezler.
Bebeğinizi emzirirken D vitamini eksikliği yaşıyorsanız, çocuğunuza yeterli vitamini aktarmanız da zor olacaktır. Bu tip durumlarda kendi beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekir.
Biberonundan sütü yatağında içirmeyin. İçirirken bebeğinizi tutun. Daha güvenli olan bu yöntem sayesinde, anne-çocuk bağınız da güçlenecektir.
İzninizin bitmesiyle işe geri dönmeniz, emzirmeyi tamamen kesmeniz gerektiği anlamına gelmez. Emzirme sıklığını düşürmeyi tercih edebilirsiniz.
Katı gıdalara ilk 6 aydan sonra yavaş yavaş başlayabilirsiniz. İlk katı tercihini, bol sütlü bir bebek mamasından yana kullanmalısınız. Tek seferde bir kez vererek tepkisini ölçmeli, ona göre devam etmelisiniz. Hangi gıdalara alerjisinin ya da hassasiyetinin olduğunu anlamaya çalışmalısınız.
Pişirilmiş, püre haline getirilmiş meyvelerden kendi mamalarınızı da hazırlayıp bebeğinize verebilirsiniz. 6 aydan sonra çok az miktarda olmak kaydıyla, kaynamış ve soğutulmuş su da verebilirsiniz. 8 ayını doldurduktan sonra lapa haline getirilmiş tavuk ve pirinç karışımlarını servis edebilirsiniz. 12 aydan sonra ise artık sizin yediğiniz yemekleri, çok küçük parçalar halinde ona verebilirsiniz. Bu süre boyunca sürekli verdiği tepkileri ölçmeniz gerekiyor.
Sütü mikrodalgada ısıtmamalı (üzerinde mikrodalgaya uygun olduğu ibaresi olmadığı sürece), plastik kaplarda ve şişelerde saklamamalısınız. Bebeklerin sindirim ve bağışıklık sistemleri, şeker ve tuzla çok zor başa çıkabilir. Bisküviler, şekerlemeler, az yağlı olmayan yiyecekler, bal ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden onu uzak tutmalısınız. Nasıl olsa ileride bunları yiyebilecekleri bolca zamanları olacak!


.alıntı.