Yeterli beslenemeyen çocuğun gelişiminin istenilen düzeyde gerçekleşmediğine dikkat çeken uzmanlar, yanlış beslenmenin bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ya da obezite gibi problemlere neden olduğunu belirtiyor.


Uzmanlar beslenme ve sağlık durumu arasında karşılıklı bir etkileşim olduğunu söylüyor. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuğun bağışıklık sistemi etkileniyor, hastalıklara karşı yatkınlık oluşuyor ve büyüme ve gelişme istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Özellikle yeni doğan çocuklara ilk 6 ay için anne sütünü tavsiye eden uzmanlar, anne sütünün bebeğin tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılayabildiğini belirtiyor.
BEBEK YETERLİ KİLODAYSA...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk'e göre anne sütünün yeterli olup olmadığının en önemli göstergesi bebeğin yeterli kilo alması. Bebeğin kilo alımının bir yaşına kadar izlenmesinin sağlıklı kilo alıp almadığı konusunda anneye ve babaya fikir vereceğini belirten Dr. Öztürk şu bilgileri aktarıyor: "Emzirmek beslenmenin doğal yolu, sizin sütünüz de bebeğinizin en ideal besinidir. Anne sütünün besleyici içeriği, anneden anneye ve beslenmeden beslenmeye değişir. İlk altı ay içinde, her ay 600 gr. kilo alımı anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeğin günde 1-2 kez kakasını yapması anne sütünün yeterliliği konusunda bize fikir verir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda, aç kaldığında kan şekeri düzeyinin düşmesine bağlı olarak bebek uyuklayabilir ve ağlamayabilir. Bu sakin görünüm yanlışlıkla bebeğin doyduğu izlenimini verebilir."



6. aya kadar ek gıda vermeyin

Dr. Bülent Öztürk, anne sütü yeterli ise 6. aya kadar ek gıda verilmemesi gerektiğinin altını çizerek, anne sütü yeterli değilse ya da yoksa 4. aydan sonra hekim önerisi doğrultusunda ek gıdalara başlanabileceğini ifade ediyor. Dr. Öztürk "Ek gıdalara başlarken, tüm ek gıdalar aynı anda kullanılmamalı” uyarısında da bulunuyor.
alıntı