Havale Geçirdiğinde Yapılması Gerekenler...


1- Ateşi varsa o anda çıkarabileceğiniz elbiselerini çıkarın, ıslak süngerle veya bezle vücuduna, ateş bölümünde olduğu gibi soğuk kompres yapın. Yanınızda ateş düşürücü fitil varsa makattan uygulayın (nöbet sonrası bebeğin şuuru tam açık olmayabilir, uykuya meyillidir). Bu nedenle ağzından şurup vermeyin.
2- Mümkünse başını gövdeden aşapı tutun, yan yatırın. Ağzında emzik varsa çıkarın. Ağzında yemek veya kusmuk varsa elinize mendil dolayıp temizleyin (baş yan yatar pozisyonda).
3- Rahat solunum yapmıyorsa aynı anda yüz ve vücutta morarma başlar dil arkaya kaçmış olabilir, bir kaşığa bez sararak ağzını açın, dişleri elinizi kesebilir, dil arkaya kaçmış ise parmağınızla dili öne çekin. Genelde çocuklarda dil arkaya kaçmaz böyle bir durum yoksa dille uğraşmayın.
4- Havale 5 dakikadan uzun sürüyorsa, 112 acili arayın ambulans isteyin bu imkanınız yoksa kendiniz çocuğu acilen hastaneye ulaştırın.
5- Unutmayınız ki çoğu havale 3-5 dakika içinde kendiliğinden sona erecektir, siz yine de çocuğunuzu hastaneye acilen ulaştırın.


UNUTMAYIN
Çocuğunuzu hasta gördüğünüz vakit (GENELLİKLE);
- O gün veya ertesi gün doktora giderseniz (şurupla)
- 2-3 gün geç giderseniz iğne ile
- Daha uzun sürede geç giderseniz HASTANEDE düzelirsiniz.


ALINTI