Çocuklarda Diş Çıkarma


Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?

Bebeklerin diş çıkarma olayı, bebeklerin sütle beslenmenin yanında katı gıdaları alabilmeleri için ortalama 7. aydan itibaren başlar. Ancak bazen ilk diş 3. ayda erkenden ortaya çıkarken, bazen da 12. ay, hatta sonrasına sarkabilir. Dişlerin çıkışı genellikle kalıtsal düzene uyar, yani sizin veya eşinizin dişleri erkenden çıkmışsa bebeğinizde de aynı şekilde olması olasıdır.

Diş çıkarken neler yapmalı?

Onlarca denenmiş; tedavi yöntemi vardır. Bazıları işe yarar, bazıları yaramaz. Aşağıdakilerden bazılarını siz de deneyebilirsiniz

Çiğneyecek bir şeyler vermek

Burada besin değerinden çok diş; etlerindeki basıncı rahatlatmak amaçlanmaktadır. Bu nedenle de çiğnenen şey soğuk olursa yararı artar. Dondurulmuş; çörek, soğuk bir muz, veya havuç, bir tülbente sarılmış; buz parçası. Bebeğinize çiğnemesi için ne verirseniz verin mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.

Dişlerini kaşıyabileceği şeyler

Bazı bebekler başlangıçtaki acı nedeniyle itiraz edebilir. Fakat bir süre sonra acı yerini rahatlamaya bırakır.

Soğuk içecekler

Bebeğinize bir biberon soğuk su verin. Biberonu reddederse bardakla vermeye çalışın. Bu sayede bebeğinizin su ihtiyacını da karşılamış; olur ve ishal veya artmış; salyayla kaybettiği sıvıyı yerine koyarsınız.

Soğuk yiyecekler

Buzdolabında soğutulmuş; şeftali püresi, elma püresi, yoğurt, bebeğinize oda ısısındaki yiyeceklerden daha çekici gelebilir

Ağrıyı azaltacak bir şeyler

hiç bir şey işe yaramazsa parasetamol işinizi kolaylaştıracaktır. Doz ayarlaması için doktorunuza danışın. Doktorunuz önermediği sürece bebeğinizin dişetlerine başka bir şey sürmeyin. Bunun içine alkollü içecekler de dahildir.

Bebeğimin yeni dişlerinin bakımını nasıl yapmalıyım?

Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra (ortalama 2,5 - 3 yaşında) başlanması uygundur.

Okul öncesi çocuklarda diş; fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş; fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.

Çocuğumun beslenme şekli onun diş sağlığını nasıl etkileyebilir?

Çocukların beslenme şekli ve alışkanlıkları ağız sağlığı üzerinde oldukça önemlidir. Dişlerin gelişimi esnasında kalsiyum içeriği fazla olan süt ve süt ürünlerinin yeteri kadar tüketilmesi önemlidir. Çocukların sıkça çikolata, şeker ve asitli içecekleri tüketmesi önlenmelidir.

Nişasta ve şeker içeren gıdaları çocuğuma hiç vermeyecek miyim?

Çocuklarımıza şekerli gıdalar tükettikten sonra mümkünse dişlerini fırçalamaları eğer bu mümkün değilse en azından ağızlarını çalkalamaları gerektiğini öğretmeliyiz. Okulda bulundukları sürede eğer dişlerini fırçalamaları mümkün değilse şeker içermeyen çikletleri çiğnemeleri diş çürüklerini önlemede diş fırçalamak kadar olmasa da oldukça faydası dokunacaktır.

.ALINTIDIR.