Acıbadem Bakırköy Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Okan, özellikle de kuru ve karma ciltlerde yanlış kozmetik ürün kullanımı nedeniyle akne ve egzema rahatsızlığının oluşabildiğini söylüyor. Karma, yağlı ve kuru olmak üzere üç cilt tipi var.

Kuru cilt: Yüzün her bölgesi kuru oluyor
Yağlı: Yüzün her bölgesi yağlı özelliğe sahip
Karma: Yanaklar kuru, alın, burun ve bazen çene de yağlı olabiliyor
Kuru cilde tonik uygulamayın

Dr. Gökhan Okan, kuru ciltlere yönelik bakım önerilerini şöyle sıraladı:

Cildinizi kurutmayan nemlendirici kullanın Sert temizleyicilerden ve antibakteriyel sabunlardan, kuruma, pullanma ve kepeklenmeye neden olacağı için uzak durun Tonik cildinizi kurutacağından tercih etmeyin Yazın hafif yağlı, kışın ve sonbaharda yoğun ve daha yüksek yağ içerikli nemlendirici kullanın Nemlendiricinin üzerine yazın da kışın da güneş koruyucu ürün sürün
Karma cilde kışın başka yazın başka ürünKarma cilt tipinde, alın, burun, çene yağlı olurken, yanaklarda kuruluk görülüyor. İklimlerden çok etkileniyor. Yazın yağlı bölgeler daha çok yağlandığından akne sorunu oluyor. Kış aylarında yanakları çok kuruyor, gerilme pullanma, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkıyor.

Karma ciltli kişilerin cilt bakımında uyacağı kurallar şunlar:

Mevsimlere göre kozmetik seçin. Sonbahar ve kışın, yanaklarına daha çok nemlendirici sürmeleri gerekiyor
Akneli ve yağlı bölgelere kurutucu ürün kullanılabilir
Temizleyici kullanırken alın ve burnu temizlemeli. Tonik sadece T bölgesine sürülmeli, nemlendirici yanaklara yoğun sürüldükten sonra, kalan kısım T bölgesine çok az olarak sürülmeli
Nemlendiricinin üzerine güneş koruyucu kullanmak şart
Yağlı cilt sürekli parlıyor

Yağlı cilde sahip kişiler, ciltlerinin sürekli parladığından, sivilce ve lekelerinden şikayet ediyor. Genelde akne sorunuyla karşı karşıya kalıyorlar. Dr. Gökhan Okan, yağlı cilde sahip kişilere şu önerilerde bulundu:

Yağlanmayı engelleyen kurutucu sabun kullanın Cildin her tarafına tonik sürerek, yağsız ve su bazlı nemlendirici tercih edin Cildi yağlandıran kremler akneye yol açar Nemlendirici kremin üzerine güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin Lokal olarak tonik uygulanması hem yağlanmayı azaltır, hem de yeni siyah nokta oluşması baskılanmış olur Hafif alkol içeren ürün kullanılırsa eğer gözenekler daha daralıyor Cilt bakımında siyah ve beyaz noktalar sıkılınca iz kalıyor. Sivilceyi sıkmadan kaynaklanan izler uzun süre orada kalıyor. Bu nedenle sıkılmaması gerekiyor Cilt her 21-28 günde yenileniyor. Bu nedenle cilt bakımında ölü deriyi atmak amacıyla bakım yapılıyor. Böylece lekeler hafifliyor, kırışıklıklar ve akne izleri azalıyor.
alıntı