Kafeinin cilt kanseri riskini azaltabileceği ortaya çıktı.

ABD'nin Washington Üniversitesinin Tıp Fakültesinden Dr. Masaoki Kavasumi ve ekibi, farelerin genlerini değiştirerek, güneş ışınlarının zarar verdiği deri hücrelerinin çoğalmasında önemli rol oynayan ATR proteininin işlevini azalttı.

Kafeinin ATR'yi etkisizleştiğine ilişkin daha önce yapılan araştırma sonuçlarından yararlanan bilimadamları, ultraviyole ışınlara maruz kalan, genleri değişmiş farelerde tümörlerin, genleri değiştirilmemişlere göre 3 hafta sonra geliştiğini belirledi.

19 hafta sonra genleri değiştirilen farelerde, yüzde 69 daha az tümöre rastlandı. Genleri değiştirilen farelerin güneş ışınlarına direncinin 34 haftadan sonra sona erdiği ortaya çıktı.

"PNAS" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan bilimadamları, kafeinin ultraviyole ışınların etkilerine karşı "kalkan" oluşturabileceğini vurgulayarak, bu korumanın ATR proteininin etkisizleşmesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirttiler.

Kafeinin cilde sürülmesinin cilt kanseri riskini azaltabileceğini ifade eden bilimadamları, kafeinin güneş ışınlarını emdiğini ve güneş kremi görevi yaptığına dikkati çektiler.

Bilimadamları, bu olumlu etkinin cilt kanserinin ölümcül olmayan türünde ve ilk evrede olduğunu vurguladılar.

AA