Atom pili nedir, nerelerde kullanılır, Atom pilini kim icat etti, hakkında kısa bilgi.

Atom pili, bir patlamaya meydan vermeden atom enerjisini serbest bırakmaya yarayan bir aygıttır, ilk olarak 2 Aralık 1942 de Chicago’da başarılı bir şekilde çalıştırılmıştır. Bu aygıtın planlarını, çağımızın en ünlü atom bilginlerinden Enrico Fermi yapmıştır.

atom_piliAtom pili, betonla çevrili kalın bir grafit blokundan meydana gelmiştir. Bunlar, çekirdek parçalanması sonucu türeyen ışınımların pilden dışarıya yayılmasına engel olur. Grafit bloku içine, atom enerjisini sağlayacak olan madde, genel olarak uranyum yerlesin Uranyum, silindir biçimi ince çubuklar durumundadır. Özel kontrol çubukları uranyum çekirdeklerinin zincirleme parçalanışını yavaşlatır gerekirse büsbütün durdurmak mümkündür. Bu özel kadmiyum’dan yapılmıştır. Bu madenler, bir süngerin suyu emişi gibi nötronları emerler. Çubuklar pile az veya çok sokulup çıkartılmakla pilin gücü ayarlanır. Bütünüyle pilin içine sokuldukları zaman, bütün nötronları toplarlar, böylece zincirleme bölünme durmuş olur.

Çubukların yavaş yavaş dışarı çekilmesiyle serbest kalan nötronların sayısı gittikçe artar, zincirleme parçalanış yeniden başlar ve hızlanır.