Çocuğunuzla Film Keyfi


Çocuğunuzla birlikte film izlemeye karar verdiğinizde seçeceğiniz film son derece önemlidir. Yaşına uygun bir film seçmeniz durumunda, hem çocuğunuzun kötü eklenmemesini sağlarsınız hem keyif alırsınız. Dilerseniz çocuğunuzla birlikte film izlemeden önce filmi kendiniz seyredebilirsiniz. Çocuğunuza film hakkında bilgi verebilir, onu filme hazırlayabilirsiniz. Birlikte film seçerken, tek bir film önerisi yerine birden fazla seçenek sunmanız çocuğunuzun özgüvenini arttırır.
Film izlemeye karar verdiniz, şimdi keyif zamanı… Şüphesiz evde izlenilen filmle sinemada izlenen filmin etkileri farklı olabilir. Sinemada kocaman perde, karanlık salon, yüksek ses, canlı görüntü çerçevesinde çocuğunuzun katılımı ve ilgisi artacaktır. Sinemada çocuğunuz yüksek sesle gülebilir, daha fazla etkilenerek endişelenebilir, korkabilir ya da daha fazla heyecanlanabilir.
Çocuğunuzla film izledikten sonra, birlikte oturup film hakkında konuşabilirsiniz. Filmi beğendi mi? Etkilendiği sahneler hangileriydi? Neden o sahnede daha çok üzüldü? Filmde hangi duyguları yaşadı, neler hissetti? Filmin nasıl bitmesini isterdi? Filmde korktuğu sahneler var mıydı? En çok hangi karakteri sevdi? Sizinle film hakkında konuşması, fikirlerini paylaşması hem özgüvenini arttıracak hem de filmi sorularınızla anlamasına yardımcı olacaktır.
Film izlerken çocuğunuzun sergilediği davranışları takip edin. Nasıl tepki veriyor? Sinirleniyor mu? Öfkeleniyor mu? Hangi sahnelerde gülüyor ya da heyecanlanıyor? Film içinde gerçekleşen duygu değişimlerine çocuğunuz nasıl yaklaşıyor? Bir sonraki filmi seçerken bu gözlemleriniz size ışık tutacaktır.
Çocuğunuz birlikte izlediğiniz filmin etkisinde kalabilir, kahramanı kendisine örnek alabilir. Çocuğunuzla konuşurken, film kahramanları hakkında gerçekçi olmanız son derece önemlidir. Çocuğunuz kendisine bir hayal dünyası kurarak, kendisini kahraman ilan etmesi ya da onun gibi olmaya çalışması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çocuğunuza filmi izah edin fakat elbette önce onun fikirlerini dinledikten sonra… Film kahramanlarının özelliklerini anlatın, olumlu mesajlarını vurgulamaya çalışın. Kahramanın özelliklerini kendisiyle özdeşleştirmeden de aslında herkesin içinde bir kahraman olduğunu bilgisini paylaşın.



.alıntı.