Çocuğumla Kaliteli Zaman

İş hayatı, ev işleri, diğer kişilerle sıkıntılarınız… Bir de üstüne çocuğunuzun son zamanlarda artan huysuzlukları. Sanki işlerinizin başınızdan aşmasını bekliyormuş gibi, o da davranışlarıyla sabrınızı zorlamaya başladı! Halbuki hiç böyle yapmazdı çocuğunuz. Şimdi her zaman yediği yemeği yemeyeceğini söylüyor. Bir şey dediğinizde tersliyor. Yada nedensiz yere ağlamaları başladı. Kararınızı verdiniz: Çocuğunuz sizi üzmekten zevk alıyor! Size kini var. “Yapma böyle….” şeklinde sürüp giden anlatmalarınızdan da hiç etkilenmiyor. Çocuğunuzda hiç anlayış yok!

Acaba gerçek bu mu?

Anne babalar sıkıntılarının gözlerinin önüne indirdiği sis perdesinden dolayı bazen çocuklarının davranışlarının altında yatan nedenin farkında olamayabilirler. Çocuğunuzun davranışları hakkında yanlış değerlendirmeler, yanlış çıkarımlar silsilesi doğurur. Ve sonuç : O sizi üzmeyi seven biri. Peki sevdiği işi yapıyorsa neden onun mutlu olduğunu hissedemiyorsunuz bir türlü?

Çocukların ailelerinden almaları gereken, ihtiyaç duydukları şeyler: sevgi, güvenli ortam, değer verme gibi unsurlardır. Ve bunlar sözlerle olduğu kadar davranışlarla da gösterilmelidir. Bunlardan biri veya bir çoğu eksilirse çocuk, davranışlarıyla size sinyaller vermeye başlar. Çoğalan olumsuz davranışlar, yaşadığı üzüntünün yoğunluğundan, ilginize ihtiyaç duymasından… kaynaklanır. “Benimle yeterince vakit geçirmiyorsun, beni önemsemediğini hissediyorum” anlamına gelir.

Çocuğunuzun sevdiği ve sevmediği etkinlik, takım, renk, eşya, kişi… tüm bunları bildiğinizi görmesi çocuğunuza mutluluk verir. Sevdiği etkinliklere katılmanız, her gün kısa bir zaman dilimi de olsa, onun istediği biçimde onunla geçirmeniz ne çok şeyler değiştirir!

Psikolog Başak Ünver


.ALINTIDIR.