Çocuk ve Resim

Resim çocuklarda kendini ifade etmenin farklı biçimi... Çocukların korkuları nedensiz olabilir, çoğu zaman bir nedene bağlı olmaksızın resim çizerek kendilerini ifade etmeye çalışırlar. Çizimler içsel duyguları dışa vurma şekli olarak yorumlanabilir. Gelişim süreci bunun şekillenmesi ve gelişmesini sağlar. Çocuklar için resim yapmak neden bu kadar önemlidir? Buna verebilecek en doğru ilk cevap, zevkli oluşu. Çocuklar fantezi dünyalarını akışına bırakmaktan hoşlanır, fikirlerini ve duygularını kâğıda yansıtmak keyif verir. Bu faaliyet özgüvenlerinin oluşumu için de atılan önemli bir adımdır.
İlk başlarda keskin çizgiler, anlamsız karalamalar oluşsa da bir süre sonra bunlar yerini “anne bak bu sensin” ya da “bak bu da kedimiz” dediği daha düzgün kıvrımlarla elde edilmiş çizgilere bırakır. Çocuklar bir süre sonra ne görürlerse ya da hissederlerse onu kâğıda aktarmaya başlarlar, evde yaşadıkları olumsuzluklar ya da mutlu anlar gibi...
Çocukların resimlerini değerlendirirken, “bu resimle ne ifade etmeye çalıştın” sorusunu sorun. Çizdiği resim hakkında onunla konuşun. Ön plana hangi özellik çıkıyor, olumsuz karakterler ya da objeler kimleri simgeliyor, sürekli tekrarlanan durumlar neler? Çocuğunuzun resimlerini analiz etmek, onun mevcut ruh durumunu değerlendirmenizde yardımcı olacaktır. Onun resimlerini beğendiğinizi söylemeyi ihmal etmeyin, onu resim yapmaya teşvik edin ve resmin sadece ruhsal bir analiz aracı değil bir sanat olduğunu, bu alanda yetenekli olabileceğini unutmayın!

.alıntı.