Hafıza ve Çocuklar...


Hafıza; bir bireyin zekasının en önemli parçasıdır. Yeni deneyimler ve bilgiler edinildiğinde bu bilgilerin depolanmasına ve gerektiğinde hatırlanmasına yardımcı olan bir bütündür. Özellikle çocukluk döneminde farklı yöntemler kullanarak çocuğunuzun hafızasını güçlendirebilir, çocuğunuza hafızasını kontrollü olarak kullanmasını öğretebilirsiniz.

Hafızamızı verimli işleyişini neler engeller?

1. Beyine yeterli malzemenin sağlanmaması:
Vücudumuzun kullandığı oksijenin büyük bir kısmı beyinimiz tarafından kullanılır. Beynimiz çok miktarda oksijen, glikoz ve bazı enzimleri kullanır. Bu malzemeler yeterli olmadığında beyin fonksiyonlarını sağlıklı gerçekleştiremez.

2. Beynin çalışma akışının bloke edilmesi:
İnsan sürekli stres yaşadığında vücut gerilir. Gerginliğin devam etmesi halinde beyin ve vücut kısa sürede mevcut glikozu yakar,enerjisini tüketir.

3. Beyin kapasitesinin eksik kullanılması:
Son yapılan araştırmalar beyin kapasitemizin çok az bir kısmını kullandığımızı göstermektedir.Beynimizin sağ ve sol lobunu birlikte kullandığımızda kapasitesinin daha artacağı bildirilmektedir. Beynimizin daha çok mantık ve matematiksel düşünme biçiminin bulunduğu sol lobunu kullanıyoruz. Sanat, ritm, renk gibi olguların bulunduğu sağ lobunu aktive etmemiz gerek.

4. Beyin kapasitesinin zayıflatılması:
-TV seyretmek
-Kontrolsüz hayal kurmak

5. Sistemsiz düşünme alışkanlığı:
Sistemli düşünen kişi bilgi parçaları arasındaki ilişkileri kurabilen, bilginin nereye yerleştirileceğini bilen kişidir. Ezberlemek en tipik sistemsiz öğrenme biçimidir.

Bütün bunlar gösteriyor ki güçlü bir hafızaya sahip olabilmek ya da hafızamızı güçlendirebilmek elimizde. Erken yaşta gerekli özeni göstererek çocuklarınızın hafızasını geliştirmek elinizde. Bunun için bazı öneriler derledik...

Çocuğunuzun Hafızasını Geliştirmek için Öneriler...

• Çocuğunuzun bir şeyi hatırlamasını isterseniz bu bilgiyi ona sık sık tekrar edin.
• Konuşmanızın herhangi bir yerinde çocuğunuzun adını söylerseniz, anlattıklarınızı hatırlaması kolaylaşacaktır. Adının söylenmesi çocuğunuzun konuya olan ilgisini arttıracaktır.
• Çocuğunuzun kendi başına oynamasına ve keşifler yapmasına olanak sağlarsanız bir oyuncağın nasıl çalıştığını daha kolay öğrenecek ve daha sonraki zamanlarda daha kolay hatırlayacaktır.
• Çocuğunuzun renkleri, sayıları ya da harfleri hatırlamasını isterseniz, bir kere gösterdikten sonra bir süre ara verin. Sonra tekrar gösterin. Eksiksiz bir şekilde hatırladığında onu överek cesaretlendirin.
• Çocuğunuz hem zıplayan hem de yuvarlanan bir top gibi birden fazla duyusunu harekete geçiren nesneleri daha kolay aklında tutar.
• Çocuğunuz etkin olarak katıldığı bir olayı (çocuklar için verilen bir parti gibi), daha kolay hatırlayacaktır.
• Çocuğunuzun bir şarkıyı ya da ninniyi hatırlamasını istiyorsanız canlı ve neşeli olanları seçerek, onunla birlikte söyleyin.
• Dikkatini yoğunlaştırabilmesi için onu yönlendirin. Çocuğunuzla birlikte bir kitaba bakarken, sayfaları olması gerektiğinden biraz daha uzun süre açık tutun.
alıntı