Yaşa Göre Çocuklarda Oyuncak Seçimi

Bir aile etkinligine de dönüstürülmesi mümkün olan bu etkinlik çocugunuzun sosyal gelisimini de destekler

1 Yaş

Bir yasindan küçük ve henüz yürüme yetenegini kazanmamis olan çocugunuz daha çok sese ve renklere karsi ilgili oldugundan, yatagina asabileceginiz, duyu organlarini harekete geçiren objeleri tercih edebilirsiniz. Bu oyuncaklar, çocugunuzun ilgisini çeker. Ayrica, kolayca uzanip yakalayabilecegi renkli ve içi içe geçen halkalar, yere firlattiginda ziplayan nesneler ve yumusak toplar da çocugunuzun dokunma ve isitme duyularinin gelisimi için uygundur. Bir yas, çocugunuzun hemen her seyi agzina götürdügü bir dönem oldugundan dolayi olusabilecek kazalara karsi tedbirler almali ve dikkatli olmalisiniz. Oyuncaklarin temizligine gösterdiginiz özen kadar, boyutuna da dikkat etmelisiniz. Küçük oyuncaklar, parçalari kolaylikla yerinden çikarilabilecek tekerlekli arabalar ve dügmeli oyuncaklar bebeginiz için uygun bir seçim olmaz. Bunlarin yerine, emeklemede çocugunuza faydali olabilecek itmeli, çekmeli oyuncaklari tercih edebilirsiniz.

2 Yaş

Iki yas dönemindeki çocugunuz için bir bütünü parçalara ayirmak ve tekrar birlestirmek, önem kazanmaya baslar. Farkli boyutlardaki içi içe geçen ve insa etmeye yönelik plastik küpler, kiz çocuklari için bebekler, erkek çocuklari için arabalar önem kazanmaya baslar. Sembolik oyun olarak adlandirabilecegimiz oyunlarin da yavas yavas oynanmaya baslandigi bu dönemde çocugunuz minyatür oyuncak setlerine çok ilgi duyar ve genellikle sizi taklit ederek bunlarla oynar. Ev esyasi, marangozluk, mutfak setleri, kova kürek takimlari yine bu dönemde çocugunuzun ilgisini çeken oyuncaklardir. Renkli tuslari olan müzik aletleri de çocugunuzun sesleri ayirt etmesine ve çesitli ritimler gelistirerek yaraticiligini ortaya koyabilmesine katkida bulunur.

3 Yaş

Üç yasindan sonra artan el becerileri ile beraber oyun hamurlari, kumla sekiller yaratma, boya kalemlerinin kullanimi çocugunuz için önem kazanir. Bu tip oyunlar, ayni zamanda çocugunuzun hayal gücünü gelistirir. Bir aile etkinligine de dönüstürülmesi mümkün olan bu etkinlik çocugunuzun sosyal gelisimini de destekler.

.ALINTIDIR.