PİKA NEDİR, NASIL ÖNLEM ALINIR?

Özellikle çocuklarda ve hamile kadınlarda gözlenen ve boya, kil, kağıt vb. gibi doğal olmayan besinleri yemeye yönelik ısrarcı, yoğun arzuyla tanımlanan bir yeme bozukluğudur. Çocukların gelişim dönemleri incelendiğinde, çocuklar bir yaşlarında ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürürler ve emerler. Bu çocuğun emme güdüsünü tatmin etmesinin yanı sıra, çevresindekileri keşfetme duygusundan da kaynaklanabilir. Çocuğun bu hareketleri doğaldır. Bazı çocuklarda bu davranış bir buçuk yaşına kadar devam etmekte; çocuk, çevresindeki eşya, oyuncak, kum gibi nesneleri ağzına götürmektedir.(Bölükbaşı, 2004: 100).
Bunun olası nedenleri, anne yoksunluğu, duygusal yetersizlik, güvensizlik, doyumsuzluktur. Ruhsal nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik destekleyici tedavi uygulanmalıdır.(aile danışmanlığı yapılır ve aile-uzman işbirliğine gidilir) Pikanın önemli bir nedeni de anemi yani demir eksikliğidir. Demir eksikliği giderildiğinde davranış ortadan kalkar.
Öneriler:
Çocukla ilgilenen ebeveynler çocuğu uzun süreli yalnız bırakmamalı, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya özen göstermelidir.
Çalışan anne ve babalar bu konuda çocuklarına yeterli zamanı ayırmalı ve şunu unutmamalıdırlar; önce çocuk!! (Bölükbaşı, 2004: 100)

ALINTI::::::