Parmak Emmek

Emmek bebekler için doğal bir refleks ve ihtiyaç. Doğuştan gelen emme yetisi, bebeğin annenin memesini bulmasını ve açlığını gidermesini sağlar. Emmek aynı zamanda sakinleştiren ve hoşa giden bir eylemdir çünkü ağız çok hassas bir duyu organıdır. Bebeklerin emme ihtiyaçlarını sadece emzirme yoluyla gidermek mümkün değil. Annelerini emdikten sonra da emme eylemini sürdürmek isterler. Bunu yapabilmek için bir arayış içine girerler ve ilk buldukları şey de parmakları olur. Uzun süreliğine bu alışkanlığına devam etmediği sürece parmak emmek engellenmesi gereken bir durum değildir.
Emmek bir alışkanlığa dönüşmemeli
Birinci yaşının sonlarına doğru bebeğin emme ihtiyacı azalmaya başlar ama çocuklar bunu çoktan keyif veren bir alışkanlık haline getirmiş olurlar. Bu alışkanlıktan vazgeçmeleri zor olabilir. Çocuğun parmağını emmesini engellemek için çene yapısına uygun bir emzik temin edebilirsiniz. Emzikten vazgeçmesini sağlamak hem daha kolay olur hem de emziğin dişlere ve çene yapısına verdiği zarar daha azdır. Çocuğunuz parmağına her ağzına soktuğunda ona emziği verin. Eğer emziği reddederse bırakın parmağını emsin. Günün birinde parmağını emmeyeceği konusunda umudunuzu kaybetmeyin.
Çocuğa emziği vermenizin nedeni hiçbir zaman onu susturmak ya da mızmızlığına son vermesini sağlamak için olmamalıdır. Böyle davranarak ne kendinize ne de çocuğunuza iyilik yapmış olmazsınız.
Bebeğiniz can sıkıntısı, şaşkınlık, mutsuzluk ve korku gibi hoş olmayan durumlarla baş edebilmek için emziğe sarılmamayı öğrenmelidir. Bu süreçte ona yardımcı olduğunuz sürece sorun zamanla ortadan kalkacaktır.


.alıntı.