OYUNCAK DEHŞETİ
Bu yazıyı özellikle okumanızı rica ediyorum. Büyük bir hayal kırıklığı, şaşkınlık, kızgınlık ve düşünce ile kaleme aldığımı bilmenizi isterim.
Dün kızıma yaptığım bebek evinde kullanmak üzere bir oyuncak bebek bulmak için oyuncakçıları dolaştım. Bebek grubunu temsil eden oyuncak bebeklerde, yani emzikli, kel, biberonlu bebeklerde bir sorun yok. Benim ihtiyacım olan oyuncak 4-5 yaşında, evimizdeki kız çocuklarına benzeyen, çocuklarımızın empati kurabileceği, tatlı, şirin, sevimli, ‘normal’ bir kız bebek. Fakat yok. Bulamadım. Bütün bebekler alabildiğine makyajlı, gözleri rimelli, dudakları rujlu, yanakları allıklı. Simler, topuklu ayakkabılar, abiyeler, takılar, taçlar, süslü eldivenler, lüks yaşam öğeleri… Dolandım rafların arasında. Almayacağım halde hepsini tek tek inceledim. Bir tanesi konuşan bebek. Düğmesine basınca ‘benimle çıkar mısın?’ diyor. Bir tanesi ‘bu gece evleniyorum, düğünüme davetlisin!’ Kimi oyuncaklar kostümlü, yedek kıyafetle satılıyor. Bebeğin saçları fönlü, boyalı… Yedek kıyafetleri mini elbise, topuklu çizme… Erkek bebek zaten hiç yok neredeyse. Erkek bebekler müstakil değil. Ya bir kız bebeğin kocası, ya bir kız bebeğin sevgilisi. Kardeş olma, arkadaş olma ihtimalleri hiç yok.
Bazı kız bebekler hele, hilkat garibesi… İnsan desen insan değil, yaratık desen yaratık değil. Sadece tek bir markada bulabildim aradığım bebekleri. Makyajsız, temiz, saçları tek renk, düz kesilmiş, normal çocuk kıyafetleri giymiş kız bebekler buldum. Yanında erkek kardeşi de vardı. Piyasa fiyatlarına göre çok pahalı, ama gerçek bir oyuncak.
Şaşkınlıkla dolandım oyuncakçılarda rafların arasında. Ve şunu düşündüm. Arkadaş, bu bir politikanın ürünü… Bugün kız çocuklarının ortaokulda makyaj yapmaya başlamış olmaları, okul çocuğu kavramının yavaş yavaş siliniyor olması, ilkokulda kızların saçlarına renk attırmaları bir tesadüf değil. Yabancı kaynaklı bir videoda görmüştüm. Anne kızının bebeklerinin yüzündeki makyajı temizliyor ve ona yeniden bir yüz çiziyordu. Çok hoşlanmıştım izlerken… Dün o annenin ne kadar doğru bir şey yaptığını anladım.
Arkadaşlar, kim, neyin peşinde bilmiyorum ama kızlarınıza oyuncak alırken dikkat edin. Bir bakın bakalım aldığımız bebekler, bizim okul çağındaki kızlarımıza ve hatta genç kızlarımıza biraz benziyor mu? Yoksa muhtemelen kızlarımız bu çocuklara benzeyecek!


Şermin Yaşar