ÇOCUKLARIN OKUL BAŞARISI İÇİN ANNE BABALARA TAVSİYELER

OKUL BAŞARISI
Acaba çocuğum okulu sevecek mi? Arkadaşlarıyla iyi geçinebilecek mi? Bu yeni çevreye iyi uyum sağlayabilecek mi? ve en nihayetinde de çocuğumuz okulda başarılı olabilecek mi?

Bütün bu sorular ana-babaların kendilerine sordukları çok önemli ve aynı zamanda da sorulması çok olağan sorulardır. Canınız kadar sevdiğiniz , başına en ufak kazanın bile gelmesini istemediğiniz , minik yavrunuz artık büyüdü ve akademik kariyerinin ilk basamağına adım attı. Akademik Kariyer yolunda onu zor ve uzun bir yol bekliyor. Çocuğun iyi bir eğitim ve öğretim görebilmesi için ana-baba olarak bizler neler yapabiliriz?

Çocuğumuzla ilgili kaygıları bir kenara bırakıp , bizim çocuğumuz için neler yapabileceğimiz konusunda düşünmemiz daha doğru olacaktır.

Çocuğun okul başarısında zeka ve yetenek önemli rol oynar . Elbette ki zeki olmayan ve yeterli bir zeka potansiyeline sahip olmayan çocuğun başarılı olabilmesi çok güç olacaktır. Fakat yeterli zeka potansiyeline ve yeteneklere sahip olan bir çok çocuk okulda başarılı olamamaktadır . Bu konuda farklı bir faktör ortaya çıkıyor.O da, aile ilişkileri. Çocuk öğrenme ve başarma isteğini önce aile ortamında edinir. Ana–babadan gördüğü sevgi,İlgi ve uyarılma sonucu doğal öğrenme dürtüsü artar .Ana-babasıyla iyi ilişkiler içinde olan çocuk , onlar gibi bilgili , güçlü ve becerikli olmaya özenir. Başka bir değişle çocuk ana-babasını model alır. Soruları yanıtlanan , merakı doyurulan , çocuk daha çok öğrenme isteği duyar . Tersine ilgi ve destekten yoksun , soruları geçiştirilen çocukta öğrenme isteği körelir.

ANA BABALARA ÖNERİLER:

1-Çocuğunuz , onun başarılı olacağına olan inancınızı bilmelidir .Eğer siz çocuğunuzun başarılı olamayacağını düşünüyorsanız çocuğunuz da hemen bu fikre kapılabilir , ve başarısızlığa uğrayabilir.

2-Çocuğunuzu övün. Eğer çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız ona sürekli olumlu mesajlar vermelisiniz. Sen bunu yapamazsın , sen beceremezsin , aklın ermez gibi olumsuz mesajlar yerine sen bu işi yapabilirsin , bunu anlayabilirsin , bu işin üstesinden gelebilirsin mesajları vermeyi deneyin .
3-Çocuğunuzun öğretmeniyle iyi bir ilişki kurun . Anne , baba , çocuk üçgeni , okul ortamıyla birlikte büyüyecek ve bu üçgene bir başka kişi daha katılacaktır . Bu bakımdan öğretmen önemli konuma sahiptir. Öğretmen ile geliştirilecek sıcak ilişkiler ve samimi bir bağ çocuğun başarısını arttıracaktır.
4-Okul aile toplantılarını kaçırmayın , bu tür toplantılar aile ile öğretmenlerin rahatça konuşabilecekleri ve çocuk hakkında görüşebilecekleri uygun ortamdır . Bu toplantıları kaçırmamaya özen gösterin .

5-Sorulana cevap verin. Çocuklar bitmek bilmeyen bir soru hazinesine sahiptirler . Sürekli soru üretirler . İşte bu soruların cevap bulması da çocuğunuzun öğrenmeye karşı ilgisini artıracaktır .

6-Çocuğun yanında yüksek sesle kavga etmekten kaçının . Yanında kavga edilmeyen ve huzurlu bir çocuğun tüm dikkatini öğrenmeye yoğunlaştırması kolaylaşacaktır . Aksi durumda çocuk derse ve öğrenmeye karşı bir ilgisizlik yaşayacaktır . Çocuğun kafası , aile içi ana-baba problemleriyle doluyken öğrenmeyi düşünmesi beklenemez.


.alıntıdır.