Biberon Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biberon Kullanımında Emniyet Kuralları

Biberon, bebeğin beslenmesindeki en önemli araçlardan biridir. Biberonun fonksiyonu kadar doğru kullanımı da önemlidir. Bu makalemizde güvenli biberon kullanımının ve biberon kullanımında dikkat edilmesi gereken emniyet kurallarını bulabilirsiniz.

Biberonu güvenli bir şekilde kullanmak da önemlidir. Bu bebeğin sağlığı açısından da gereklidir. Peki, biberon kullanımında hangi emniyet kurallarına dikkat etmelisiniz…

1- Temizlik ve Sterilizasyon: Bebeği biberonla beslerken en önemli kural kullanılan malzemelerin temizliği ve sterilize edilmeleridir. Temizlik kurallarına uyulmadığı durumlarda biberonla beslenmek bebek için mide ve bağırsak rahatsızlıkları oluşturabilecek bir duruma gelir. Onun için bebeğin sütünü veya mamasını hazırlamada kullanılan tüm gereçlerin temizliğine dikkat etmek gerekir.

2- Biberonun Hazırlanması: Bebeği biberonla besleyecek kişi biberonu hazırlarken kendi temizlik kurallarına uymalı ve ellerini sabunlu suyla güzelce yıkamalıdır.

3- Malzemeler de Steril Olmalı: Biberonla beslemek için alınan malzemeler kullanılmadan önce mutlaka sabunlu sıcak suyla temizlenmelidir. Hatta kaynatılabilecek durumda olanlar mutlaka kaynatılmalıdır.

4- Biberonla Anne Sütü Verilirken Dikkat: Eğer bebek anne sütünü biberonla alıyorsa bebek doyduktan sonra biberonda kalan fazla süt atılmalı ve sonra bebeğe verilmemelidir. Çünkü bu sonra bebeğe verilmek üzere saklanan sütün bozulma tehlikesi vardır.

5- Biberon ve Malzemelerin Kurulanması: Kullanılan tüm malzemeler suyla temizlendikten sonra suyu süzdürülerek kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Kurulamak için ayrıca bir bez kullanılmamalıdır.

6- Bebeği Biberonla Bırakmayın: Bebeğe biberonla beslerken asla kendi başına biberonla beslenmesine müsaade etmemek ve daima yanında bulunmak önemli bir güvenlik kuralıdır.

7- Mamayı Taze Hazırlamak: Biberonla beslemede temel kurallardan birisi hazırlanan mamanın o beslenme saatinde hazırlanması ve mümkünse bekletilmemesidir. Fazlasını ise atmak daha iyi olacaktır.

8- Son Kullanma Tarihi Önemli: Bebeğe biberonla verilecek mamanın son kullanma tarihine kesinlikle bakılmalıdır. Günü geçmiş mamalar bebek için sağlık riski oluşturur.



9- Hazır Mama Ambalajının Hijyeni: Bebeğe verilecek mamanın da paketinin veya kutusunun temizliği önemlidir. Gerekirse paketi veya kutuyu iyice temizlemek gerekir. Çünkü mama kutularında da mikroplar birikebilir.

10- Hazır Mamanın Saklama Koşulları: Mama kutuları da uygun koşullarda saklanmalı ve ağızları iyice kapanmış olmalıdır. Ayrıca mama kutusundaki mamaları da kısa zamanda tüketmeye özen göstermeli ve uzun süreler saklamamalıdır. Mama kutularındaki kullanım ve mama hazırlama yönergelerine uyulmalıdır.

11- Biberonda Mamanın Bekleme Süresine Dikkat: Biberonla beslemek üzere hazırlanan mamaları buzdolabında en fazla 1 gün bekleyebilir.

12- Uzun Süreli Saklamalarda Uygun Koşulların Sağlanması: Eğer biberonun bir süre buzdolabında tutulması gerekiyorsa biberon ağzının da iyice kapandığından emin olmak gerekir.

13- Her Öğünden Sonra Biberonun Temizlenmesi: Bebek beslendikten sonra da biberon, biberon memesi ve diğer kullanılan malzemeler iyice yıkanmalıdır. Ayrıca tüm bu malzemeleri sabunlu sıcak suyla da temizlemek gerekir. Böylelikle bu malzemelerde birikebilecek mikrolar da temizlenmiş olur.

Biberon içinde süt kalıntıları kalmamalı ve bunun için biberon içi gerekirse bu iş için kullanılacak bir fırça ile temizlenmelidir. Biberon memesini de tuzla iyice ovarak temizlemeli ve sonra suyla iyice durulamalıdır.


.alıntıdır.