Çocuklarda Diş Fırçalama Savaşı

Fırçalama denemeleri yapmak çocuğunuza hem eğlenceli gelir hem de daha iyi öğrenir. Tabii ki su ve macun kullanmadan oyuncak hayvanlarının dişlerini fırçalamasını söyleyin.

Çocuğunuzun dişleri çıktıktan sonra, yani 1.5 yaşından itibaren dişlerinin temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Erken yaşta başlanacak ağız ve diş bakımı ile ileri yaşlarda oluşabilecek çürükleri ve diğer problemleri önleyebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz herşeye hayır demeye başlamadan bu alışkanlığı edinirse işiniz kolay olur. Yutma ihtimaline karşılık iki – üç yaşına kadar diş macunu kullanmadan sadece suyla fırçalama yapılmalıdır.

Çocuğunuz diş fırçalamayı sevmiyorsa şu yolları deneyerek ona fırçalamayı sevdirebilirsiniz:

İyi örnek olun.
Diş fırçalamayı ailenin birlikte yaptığı bir aktivite haline getirin. Dişlerinizi fırçalarken çocuğunuzun sizi seyretmesine izin verin ve günün en eğlenceli işini yapıyormuş gibi davranın. Birlikte fırçalayalım deyin.

Kendi fırçasını seçmesine izin verin.
Sevdiği bir fırça olursa daha hevesli olabilir. Çizgi film kahramanları ile süslenmiş veya kendi istediği renkte bir fırçası olsun.

Oyuncaklarının dişlerini fırçalatın.
Fırçalama denemeleri yapmak çocuğunuza hem eğlenceli gelir hem de daha iyi öğrenir. Tabii ki su ve macun kullanmadan oyuncak hayvanlarının dişlerini fırçalamasını söyleyin. “Onların da fırçası var, bak senin de” diyerek herkesin dişlerini fırçalaması gerektiğini anlatmış olursunuz.

Takdir edin.
Dişlerini her fırçalayışında onu övün, ne kadar güzel yaptığını söyleyin. Bu davranışınız yaptığı işin doğru olduğuna inandırır ve devam etmesini sağlar.

Büyümekten bahsedin.
Çocukların çoğu büyümek ve büyükler gibi olmak ister. Dişlerini fırçaladığında “Benim oğlum ne kadar büyümüş dişlerini fırçalıyor” deyin.


.ALINTIDIR.