Otomobil(Araç) Koltuğu


Ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri de çocukların araç içinde güvenli seyahatinin sağlanmasıdır.
Her yıl binlerce çocuk araç çarpmalarında yaralanmakta ya da ölmektedir. Özel otomobil koltukları ve emniyet kemeri sayesinde güvenli yolculuk yapılabilmektedir. Çocuğunuzun gereksinimi olan koltuğun uygunluğu çocuğunuzun yaşına, boyuna ve sahip olduğunuz araca bağlıdır. Çocukların seyahat esnasında ön koltuk yerine arka koltukta oturtulması araç içi trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmaları yarıya yakın oranda azaltmaktadır. Koltuk kullanımının en önemli amacı çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını, aracın iç yüzeylerine şiddetle çarpmasını azaltmak ve hatta bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkün olabilmektedir.
Genel olarak birkaç ana başlık altında inceleyecek olursak; infant tipi (Bebek tipi), okul öncesi, okul çocuğu ve son olarak daha büyük çocuklar için araç koltuğu çeşitleri vardır.
Bebeklerin en az 1 yasına kadar veya vücut ağırlığı 9 kg’a ulaşana kadar araç koltuğu ile arka koltukta ve yüzü arkaya dönük olarak seyahat etmesini önermektedir. Bu tip çocuk oto güvenlik koltukları, özellikle başını ve boynunu tutamayan bebekler için tasarlanmıstır. Doğumdan hemen sonra hastaneden eve gitmek üzere ilk otomobil yolculuğunda, koltuk kullanımına baslanması gerekmektedir. Arkaya dönük yolculuğa uygun olan, bu tip çocuk oto güvenlik koltuklarının iki ayrı çesidi bulunmaktadır: Sadece infant Tipi Çocuk Oto Güvenlik Koltuğu ve Çevrilebilir Çocuk Oto Güvenlik Koltuğu.
1 yasına ya da en azından vücut ağırlığı 9 kg’ a ulaşmış çocuklar, artık motorlu araç yolculuğuna yüzü öne dönük olarak çıkabilirler. Ancak, arkaya dönük oto güvenlik koltuğu üzerinde yazan ve üretici firmanın izin verdiği ölçülere uygun olarak arkaya dönük seyahate devam edilmesi de yanlıs olmaz. Bazı otomobiller çocuklar için öne dönük kullanıma uygun oto koltukları bulundurmaktadır. Boy yüksekligi ve vücut agırlıgına göre sınırlar degişkenlik gösterirler. Seyahat yeleğini, 9-75 kg vücut ağırlığındaki çocuklar giyebilir. Geleneksel oto koltuklarına alternatif olabilecek bir üründür. Arka koltukta sadece kalçadan bağlanabilen emniyet kemeri bulunan motorlu araçlar için oldukça kullanışlıdır. Yükseltici oto koltukları olarak da bilinen bu tip çocuk oto güvenlik koltukları, daha büyük çocuklar içindir. Öne dönük oto koltuğu küçük gelen çocuklar, yolculuk sırasında artık bu tip koltuklara oturtulmalıdır.