Okula başlama korkusu nasıl yenilir/


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Okula başlama korkusu nasıl yenilir/

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    Okula başlama korkusu nasıl yenilir/





    Okula ilk kez gidecek çocukların ayrılma korkusu olabilir. Bu nedenle annelerinin okulda kalmalarını, sınıfta oturmalarını isteyebilirler. Peki bu durumda aile ne yapmalı?

    Psikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu, okula ilk kez gidecek çocukların ayrılma korkusu yaşayabileceğini belirterek, ''Bu nedenle annelerinin okulda kalmalarını, sınıfta oturmalarını isteyebilirler. Veliler bunu bir sorunu olarak görüp, çocukları azarlayarak, cezalandırarak tepki göstermemelidir'' dedi.

    Hasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulla ilk tanışacak birinci sınıf öğrencilerinin korkularının çeşitli şekilde ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

    ''Okula ilk kez gidecek çocukların ayrılma korkusu olabilir. Bu nedenle annelerinin okulda kalmalarını, sınıfta oturmalarını isteyebilirler. Veliler bunu bir sorunu olarak görüp, çocukları azarlayarak, cezalandırarak tepki göstermemelidir. Çünkü ayrılma korkusu anne-baba ve çocuk arasında güvenli bir bağlanmanın oluşmadığının da işareti olabilir. Belli bir süre sabır ve empatiyle çocuğa yaklaşılmalı, eğer bir-iki haftadan uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalıdır.''

    Kızının ilkokul birinci sınıfa başladığı gün, bir annenin bazı veli ve öğrenciler önünde endişeli bir yüz ifadesiyle çocuğuna sarılıp, öğretmenine ''Benim oğlum yalnız kalmaktan çok korkuyor. Ne yapmalıyız sizce?'' diye bir soru yönelttiğini anlatan Hasanoğlu, ''Çocukların korkuları doğru olsa bile, hem kendi yanlarında, hem de diğer öğrencilerin önünde dile getirilmesi büyük bir hatadır. Bu tutum çocuğu diğerlerinin önünde küçük düşürür. Ayrıca pek de var olmayan bir korkunun çocuğun yüreğine ekilmesine de neden olur'' dedi.

    -OYUN VE ÖDEV DENGESİ-

    Hasanoğlu, çocuklarda aylar düzeyindeki yaş farkının bile önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

    ''Çocukları 7 yaşından önce okula göndermek, çocuğun sınıfa uyumu, derslere konsantre olabilmesi, algılayabilmesi ve ders çalışmasında sorun yaratabilir. Erişkin yaşlarda hiçbir şey ifade etmeyen bu yaş farkı, birinci sınıf öğrencilerinde çok önemlidir. Bunu bir gelişme geriliği olarak değerlendirerek, gereksiz endişe etmemek ve çocuğun üzerine fazladan yükler bindirmemek gerekir. Sonuçta normal bir gelişim aşaması olarak algılanmalıdır. Bu konuda sınıf öğretmeninden tavsiye almak, evde ek destek sunabilmek yararlı olabilir.''

    Hasanoğlu, okula yeni başlayan çocuklarda anne ve babanın bariz şekilde fark ettiği bir davranış problemi söz konusuysa velilerin bu konuyu gizlememeleri gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

    ''Okulun psikolojik danışmanlık birimiyle bağlantı kurmalı ve profesyonel destek alınmalıdır. Çünkü çocuk çok uzun bir süreyi okulda geçirmektedir. Var olan sorunlar da öğretmen ve diğer çocuklarla olan ilişkisinde olumsuzluklar oluşturur. Erken yapılacak bir müdahale de sorunun kronikleşmeden ve çocuğun gelişiminde derin izler bırakmadan çözülmesini sağlar.''

    Hasanoğlu, çocukların uzun bir yaz tatilinden çıkar çıkmaz, erişkinler gibi hemen yoğun bir tempoya uyum sağlamakta zorlandıklarına dikkati çekerek, ''Bu nedenle çocuklar eve döndükten sonra oyun, ödev dengesinin iyi kurulması ve çocuğu okuldan soğutacak kadar üzerlerinde baskı kurulmaması gerekir. Kendi çocukluğumuzdan hatırlayalım, kaçımız okula gitmeyi severdik? O nedenle çocuklarımızın da okuldan şikayet etmelerinden, okulu sevmiyor olmalarından endişe etmemeliyiz'' diye konuştu.

    Anadolu Ajansı

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    teşekkürlerr

  • #3
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    bilgi için teşekkürler

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Çocuklarda Okula Başlama Süreci
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum Okula Uyum Etkinlikleri
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 09.Eylül.2018, 23:30
    2. Okula Başlama 66-72 AY
      Konu Sahibi goksuu Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 08.Mayıs.2012, 13:16
    3. Okula başlama yaşı 6
      Konu Sahibi Drama06 Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 18.Mart.2012, 22:59
    4. Okul fobisi nasıl yenilir?
      Konu Sahibi Kübra AKÇİMEN Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 24.Mart.2011, 23:32
    5. Okul fobisi nasıl yenilir?
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum ÇOCUKTA RUH SAĞLIĞI
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 29.Kasım.2009, 22:13

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş